Orzeźwiająca i przyjemnie słodka… Granita z kawą Lavazza to przepyszna propozycja na deser, która pozwoli Ci się cieszyć letnim klimatem niezależnie od pory roku.
Granita jest popularnym sycylijskim deserem przygotowywanym na bazie soku lub kawy. Charakterystyczną cechą granity jest ziarnista struktura lodu, Dzięki temu, kawałki lodu rozpuszczają się dopiero w szklance, nadając napojowi słodki smak.
W dzisiejszym wpisie podajemy przepis na pyszną, kawową granitę serwowaną z kremem na bazie ricotty. Ta oryginalna kompozycja może być świetnym pomysłem na deser w ciepłe, letnie dni.
Składniki:
- 500 ml czarnej kawy (polecamy aromatyczne kawy z nutami czekolady, miodu lub orzechów np. Lavazza Firma Lungo Corposo lub Lavazza Qualita Rossa)
- 100 g cukru (można dodać mniej wg własnych preferencji)
- kilka łyżek waniliowego syropu do kawy
- 130 g ricotty na bazie krowiego mleka
- 30 g cukru pudru
Przygotowanie:
- Przygotuj kawę w ekspresie (w przypadku ekspresów LF, wykorzystaj możliwość samodzielnego dozowania ilości napoju) lub kawiarce.
- Dodaj do kawy cukier oraz syrop waniliowy i dokładnie wymieszaj.
- Ostudzoną kawę przelej do płaskiego, szerokiego naczynia i wstaw do zamrażarki.
- Po ok. godzinie wyjmij kawę z zamrażarki i pokrusz widelcem. Wstaw ponownie do zamrażarki na ok. 30 minut. Wyjmij i pokrusz widelcem. Czynność powtórz kilkakrotnie, aż zamrożona kawa uzyska ziarnistą strukturę.
- Przygotuj krem: zmiksuj ricotte i cukier puder na kremowa masę.
- Kiedy kawowa granita będzie gotowa, przełóż ją do szklanek i umieść na wierzchu porcje kremu z ricotty.
- Serwuj od razu po przygotowaniu.
Gotowe! Włoską, kawową granitę możesz podawać z podpieczoną brioszką, czyli słodką, drożdżową bułeczką. Smacznego!
Powyższy przepis jest inspirowany recepturą Lavazza.