Konserwacja kawy po wypaleniu ma podstawowe znaczenie dla zachowania jej jakości.
Ważne jest, aby producenci ustalili przedział czasu, który jest dla produktu bezpieczny i w którym produkt zachowuje optymalny poziom i jakość organoleptyczną.
Zmiany w profilu aromatycznym mogą być spowodowane:
- reakcjami chemicznymi prowadzącymi do ulatniania się niektórych związków aromatycznych,
- utlenianiem niektórych związków powodujących nieprzyjemny zapach.
Główne czynniki, które mogą mieć wpływ na okres przydatności kawy do spożycia:
- tlen: brak tlenu w opakowaniu zwiększa potencjalny okres trwałości produktu, zaś kontakt z tlenem prowadzi do pogorszenia się produktu,
- temperatura: wyższe temperatury sprawiają, że produkt psuje się szybciej,
- wilgotność: wysoka wilgotność powoduje utratę lotnych związków aromatycznych,
- światło: sprzyja niepożądanym reakcjom, takim jak samoutlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Lavazza przywiązuje dużą wagę do sposobów pakowania, stosując najbardziej zaawansowane technologie. Wykorzystuje głównie:
![](https://lavazzafirma.pl/wp-content/uploads/2020/05/lavazza_trwalosc_kawy_blog1-1.jpg)
Pakowanie próżniowe oraz Atmosferę ochronną
W przypadku materiałów elastycznych, takich jak opakowania kawy R&G, całkowite odgazowanie produktu ma podstawowe znaczenie dla prawidłowego zachowania zawartości opakowania.
![](https://lavazzafirma.pl/wp-content/uploads/2020/05/lavazza_trwalosc_kawy_blog2-1.jpg)
Nadciśnienie
Idealne do sztywnych pojemników, na przykład puszek blaszanych lub aluminiowych. Ciśnienie wewnętrzne jest wyższe od atmosferycznego, co zapobiega dyfuzji olejków kawowych i tworzy barierę dla tlenu i pary wodnej.
Dział rozwojowo-badawczy Lavazza stale poszukuje rozwiązań, aby opakowania były w 100% ekologiczne. Aby to osiągnąć, należy postępować zgodnie z bardzo precyzyjną procedurą, w której pierwszym krokiem jest zmniejszenie ilości surowca używanego do produkcji opakowania, drugim zaś — wybór surowca najbardziej nadającego się do recyklingu lub, co byłoby lepsze, pochodzącego z certyfikowanych źródeł.
Trzecim i ostatnim krokiem jest analiza końca okresu użytkowania opakowania, które nie może trafić na wysypisko śmieci, lecz musi zostać poddane recyklingowi, kompostowaniu lub użyte ponownie.