fbpx

Type and press Enter.

Kawa po wiedeńsku – historia i przepis

Kawa po wiedeńsku to jedna z najpopularniejszych kaw serwowanych w każdej kawiarni. Współcześnie znamy ją jako połączenie czarnej kawy z bitą śmietaną i czekoladą. Jednak kiedyś była to po prostu kawa z mlekiem. Czy wiesz, że kawa po wiedeńsku ma bogatą historię, w której spory udział przypada Polakom?

Cofnijmy się do bitwy pod Wiedniem, bo to tutaj zaczęła się historia kawy po wiedeńsku. Podczas sporu Turcji i Austrii, jeden z żołnierzy walczących dla króla Jana III Sobieskiego, Jerzy Franciszek Kulczycki, przebrał się za tureckiego żołnierza i wdarł się do obozu wroga. Udało mu się skontaktować z księciem lotaryńskim, który przybył z odsieczą austriackim żołnierzom. Dzięki odwadze i powodzeniu podstępnego planu Kulczyckiego, Austria wygrała bitwę, a w podziękowaniu hojnie obdarowała Polaka.

Jerzy Franciszek Kulczycki mógł wybrać dowolną nagrodę za swoją zasługę z obozu wroga. Ten zamiast worków złota, wskazał na 300 worków ziaren kawy. Ku zdziwieniu innych żołnierzy, Kulczycki znał wartość ziaren i wiedział, jak je wykorzystać.

Popularne źródła podają, że Jerzy Franciszek Kulczycki otworzył w Wiedniu pierwszą kawiarnię pod nazwą „Dom Pod Błękitną Butelką”, w której serwował kawę. Mieszkańcom nie odpowiadał gorzki smak napoju, dlatego właściciel zaczął eksperymentować dodając do kawy takie dodatki jak miód czy mleko.

To nie wszystko! Aby przyciągnąć do kawiarni klientów, Kulczycki wprowadził dodatkowe „atuty”, które miały uprzyjemnić chwile spędzone w tym miejscu. W tle rozbrzmiewały nuty muzyki klasycznej, goście mogli czytać czasopisma, a do kawy podawano szklankę wody.

Tak wyglądał początek kształtowania się unikalnej kultury wiedeńskich kawiarni. Celem nie była wyłącznie sprzedaż kawy, a zapewnienie gościom przytulnej atmosfery i miejsca do kontemplacji piękna, wymiany poglądów, tworzenia i kreowania.

W 2011 roku Wiedeńska Kultura Kawowa została oficjalnie wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Przepis na Kawę po wiedeńsku

Znając już historię tej wyjątkowej kawy, sprawdź, jak przygotować ją samodzielnie!

Składniki: na 1 porcję:

  • 1 porcja czarnej kawy (ok. 180 ml)
  • 3-4 kostki czekolady (mlecznej lub deserowej – według uznania)
  • 50 ml mleka 3,2 %
  • bita śmietana (gotowa lub przygotowana samodzielnie)

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kawę w ekspresie (w przypadku ekspresów LF wykorzystaj możliwość samodzielnego dozowania ilości napoju) lub kawiarce.
  2. Rozpuść 3 kostki czekolady w kąpieli wodnej.
  3. Połącz rozpuszczoną czekoladę z mlekiem i wymieszaj.
  4. Do szklanki wlej rozpuszczoną czekoladę z mlekiem.
  5. Następnie wlej kawę.
  6. Udekoruj kawę bitą śmietaną.
  7. Zetrzyj na tarce kawałek czekolady i posyp kawę.

Gotowe! Kawa po wiedeńsku to doskonała propozycja na kawowy deser. Smacznego 🙂

Powyższy przepis jest inspirowany recepturą Lavazza.