fbpx

Type and press Enter.

Latte waniliowo- czekoladowe

Kawa, wanilia, czekolada – trzy afrodyzjaki w jednym przepisie! Idealna propozycja do zaserwowania bliskiej osobie z okazji walentynek. Spróbuj!

Składniki: na 1 porcję:

  • 1 porcja espresso (ok. 30 ml)
  • 1 laska wanilii
  • 150 ml mleka
  • 1-2 kostki gorzkiej czekolady
  • cukier – opcjonalnie i w ilości jaką preferujesz

Przygotowanie Syropu Kawowego:

  1. W małym rondelku umieść ok. 120 ml mleka.
  2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i zeskrob środek małym nożykiem. Dodaj go razem z laską do mleka.
  3. Zagotuj mleko z wanilią. Po czym usuń laskę.
  4. Przygotuj espresso. Dodaj do kawy cukier (jeśli lubisz).
  5. Espresso przelej do szklanki lub filiżanki. Dodaj mleko z wanilią.
  6. Pozostałą część mleka spień spieniaczem na puszystą piankę.
  7. Delikatnie umieść piankę na wierzchu kawy z mlekiem waniliowym.
  8. Posyp kawę startą gorzką czekoladą. Gotowe!

Latte waniliowe to bardzo prosta w przygotowaniu kompozycja, która może być doskonałym zamiennikiem deseru po walentynkowej kolacji. Smacznego!