fbpx

Type and press Enter.

Jak stopień wypalenia ziaren wpływa na smak kawy?

Jaką kawę lubisz najbardziej? Delikatną, z wyczuwalną nutą smakową, unikalną dla danego regionu, skąd pochodzą ziarna? A może ważny jest dla Ciebie poziom goryczy i kwasowości kawy?

Na smak i intensywność kawy wpływa wiele czynników. Wśród nich są m.in.: miejsce uprawy krzewów kawowych (lokalizacja, warunki zewnętrzne), metody obróbki czy sam sposób jej przygotowania. W dzisiejszym wpisie skupimy się na stopniu wypalenia ziaren na przykładzie kaw Lavazza.

Proces palenia

Palenie to proces, który polega na dostarczeniu określonej ilości ciepła do kawy. Każde ziarno kawy jest niczym mikrokosmos złożony z dużej ilości wody, dzięki czemu ciepło szybko przechodzi z jednej komórki do drugiej. Dzięki tej transmisji ciepła w każdym ziarnie kawy zachodzą wyraźne przemiany w strukturze fizycznej i składzie chemicznym, w wyniku których powstaje aromatyczny produkt gotowy do spożycia.

Każde ziarno kawy jest niczym mikrokosmos złożony z dużej ilości wody.

Długość palenia ziaren, a przeznaczenie kawy

Czas palenia może wynosić od 5 do 20 minut. Zmiana parametrów temperatury i czasu w oczywisty sposób powoduje zmianę rezultatu, a tym samym zmienia końcowe przeznaczenie produktu: kawy do ekstrakcji filtracyjnej będą palone jaśniej niż te przeznaczone do przygotowania espresso.

Po osiągnięciu szczytu, czyli kiedy temperatury palenia osiąga optymalny poziom (200°C – 230°C), proces jest zatrzymywany: ziarna są wyjmowane z pieca i szybko chłodzone strumieniem zimnego powietrza i/lub rozpylonej wody.

Wysokie temperatury charakterystyczne dla palenia pozwalają ziarnom rozwinąć swoje właściwości aromatyczne. Zróżnicowanie stopnia i jakości palenia daje kawę o precyzyjnych właściwościach, nie tylko pod względem koloru, ale również zapachu.

W ZALEŻNOŚCI OD STOPNIA PALENIA, ZIARNA RÓŻNIĄ SIĘ KOLOREM.

Rodzaje palenia ziaren kawy

Rodzaj palenia zależy od rodzaju końcowego systemu ekstrakcji dla produktu. Dla uproszczenia wyróżniamy trzy ogólne makrokategorie:

  • Jasny: jaśniejszy stopień zabarwienia, który uwydatnia właściwości aromatyczne i kwaskowe nuty kawy (łagodną kwasowość, np. cytryny) oraz zmniejsza stopień goryczki. Ten rodzaj palenia jest bardziej odpowiedni dla ekstrakcji kawy metodami przelewowymi. (agtron*>> 55)
  • Średni: stopień lekko brązowy. Ziarna mają większą równowagę między aromatem, gęstością i smakiem. Ten stopień palenia najlepiej nadaje się do systemu espresso lub kawiarki. (agtron* 47-55)
  • Ciemny: kolor ziaren jest ciemnobrązowy niczym czekolada lub prawie czarny. Powierzchnia ziaren może być pokryta niewielką warstwą oleju, który wyciekł z powodu dłuższego czasu palenia. Ten stopień palenia nadaje więcej goryczy i sprawia, że produkt jest lepiej rozpuszczalny, a tym samym ma intensywniejszy smak i wyższą gęstość. Powierzchnia ziaren może być pokryta niewielką warstwą oleju, który wyciekł z powodu dłuższego czasu palenia. (agtron* <<46)

*Stopień palenia sprawdzany jest za pomocą kolorymetru, który „odczytuje” kolor, przypisując punktację w skali Agtron lub skali, która umożliwia pomiar ilości odbitego światła.

Poznaj mieszanki kaw Lavazza Firma i wypróbuj rozwiązanie przez 30 dni za darmo!

W ofercie Lavazza Firma, znajdziesz wybór doskonałych mieszanek włoskiego producenta, o różnych charakterystykach, dzięki czemu z pewnością dobierzesz kawy do własnych preferencji smakowych: SPRAWDŹ TUTAJ

Jeśli chcesz wypróbować kawę Lavazza Firma, skorzystaj z DARMOWEGO TESTU PRZEZ 30 DNI

Masz dodatkowe pytania? Skontaktuj się z naszym zespołem: KLIKNIJ TUTAJ

Tekst opracowany na bazie materiałów Lavazza.