fbpx

Type and press Enter.

Proste, bezglutenowe muffiny kawowe – przepis

Dzisiaj coś prostego, ekspresowego i naprawdę pysznego 😉 Poznaj przepis na bezglutenową wersję ciasta kawowego, które nie dość, że wyśmienicie smakuje, to równie doskonale pachnie!

Wystarczy przygotować kilka składników, a potem wykonać 8 prostych kroków! Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie zdrową kuchnię oraz lubią szybkie i sprawdzone receptury.

Przepis na Proste, bezglutenowe ciasto kawowe

Składniki:

  • 4 jajka
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 100 ml kawy
  • 150 g cukru pudru
  • 1 g soli
  • 75 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 45 g mąki kukurydzianej
  • skórka z połowy cytryny
  • 8 g drożdży suszonych instant
  • 1 saszetka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Przygotuj intensywną, czarną kawę i pozostaw do ostygnięcia (aż będzie letnia).
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Wymieszaj kawę z olejem i skórką z cytryny za pomocą trzepaczki.
  4. Przesiej do miski suche składniki: mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaj drożdże i ekstrakt z wanilii.
  5. Ubijaj białka przez około 5 minut, dodając szczyptę soli, aż uzyskasz sztywną pianę.
  6. Ubitą pianę z białek dodaj do masy, delikatnie połącz składniki.
  7. Przygotuj foremki lub formę na muffinki, nasmaruj je masłem i wlej około 100 g ciasta do każdej foremki.
  8. Tak przygotowane muffinki włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 °C i piecz przez ok. 35 minut.

Pyszne muffiny kawowe gotowe! Smacznego 🙂

Powyższy przepis jest inspirowany recepturą Lavazza.