Umiejętność przygotowania perfekcyjnego espresso to sztuka. We Włoszech espresso jest traktowane jako ważny element kultury, integralna część codziennego życia i historii. Na początku 2022 roku włoski rząd zawnioskował nawet o wpisanie espresso na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
Ostatecznie espresso nie znalazło się na liście. Jednak każdy, który zechce serwować prawdziwe włoskie espresso, powinien uzyskać akredytację Istituto Nazionale Espresso Italiano, czyli Włoskiego Narodowego Instytutu Espresso. Eksperci oceniają zgodność serwowanej kawy z normami, jakie musi ona spełniać, aby móc ją nazywać espresso italiano. Pod uwagę bierze się odpowiednią mieszankę kawy, sprzęt oraz kwalifikacje pracowników.
Zasady perfekcyjnego, włoskiego espresso
Instytut określił precyzyjne cechy i parametry prawdziwego, włoskiego espresso. Poniżej znajdziesz 5 kluczowych kroków, którymi należy się kierować przy przygotowywaniu espresso:
Krok 1 – mieszanka kawy
Nie bez przyczyny kawy dedykowane do espresso to najczęściej mieszanki ziaren Arabica i Robusta. Ziarna Arabica nadają naparowi głęboki smak i intensywny, pobudzający aromat. W zależności od plantacji, z której pochodzą, w aromacie będą wyczuwalne nuty kwiatów, owoców, ale też czekolady czy orzechów. Ziarna Robusta wzmacniają smak kawy, ale też przyczyniają się do powstania na powierzchni espresso charakterystycznej, aksamitnej pianki, zwanej cremą.
Włoski producent Lavazza od ponad 120 lat zapewnia konsumentom najlepszej jakości mieszanki kaw, idealne do przygotowania tradycyjnego espresso. Zajrzyj TUTAJ i poznaj dostępne produkty.
Krok 2 – odpowiednie zmielenie ziaren
Ziarna do espresso powinny być zmielone drobno, ale nie na proszek, tak, aby były lekko wyczuwalne pod palcami. Czas parzenia espresso jest krótki, wydobywając z ziaren pełnię smaku i aromatu. Jedna porcja espresso to ok. 7-8 g zmielonej kawy.
Krok 3 – odpowiednie ubicie kawy
Kolejna zasada to odpowiednie ubicie kawy. Nawiązując do poprzedniego punktu, ubicie kawy także wpłynie na smak i aromat espresso. Zabieg ten wymaga wiedzy i praktyki. Głównym celem jest wypoziomowanie kawy np. w kolbie, a następnie dociśnięcie jej, aby przygotować ziarna na działanie wysokiego ciśnienia.
Krok 4 – temperatura wody i ciśnienie
Do przygotowania espresso temperatura wyjściowa wody powinna wynosić 88 ºC (± 2 ºC). Należy wykorzystać wodę filtrowaną. Rekomendowane ciśnienie przy parzeniu espresso wynosi 9 barów. Czas parzenia kawy to ok. 25 sekund.
Krok 5 – serwowanie espresso
Espresso najczęściej podaje się w filiżance porcelanowej o pojemności ok. 50-70 ml. Porcelana utrzymuje odpowiednią temperaturę kawy oraz nie wpływają na ostateczny smak. Filiżanka powinna być ogrzana przed nalaniem do niej espresso. Przed wypiciem espresso, wypija się kieliszek wody, aby oczyścić kubku smakowe. Należy też delikatnie zamieszać kawę, nawet jeśli nie używasz cukru. To pozwoli wydobyć esencję smaku i aromatu.
Droga na skróty…
Jak widzisz proces przygotowania espresso nie należy do najprostszych. Częściej wolimy kupić kawę w kawiarni niż samodzielnie podejmować się jej zaparzenia w biurze czy w domu. Mielenie ziaren, ubijanie kawy, odmierzanie wody, dobieranie temperatury i ciśnienia, inwestycja w droższy sprzęt….
Jeśli chcesz zaoszczędzić czas oraz pieniądze i wciąż cieszyć się chwilą z ulubioną kawą o każdej porze dnia, koniecznie sprawdź naszą ofertę Lavazza Firma.
Nowoczesne ekspresy dostarczą Ci perfekcyjnego espresso za każdym razem. Wystarczy nacisnąć jeden przycisk. Koszt 1 porcji espresso (tj. 1 kapsułki z doskonale zmieloną kawą, świeżą i odpowiednio ubitą) to ok. 2 zł.
Efekt, jak z kawiarni bez wychodzenia z biura.
Już teraz skorzystaj z DARMOWEGO TESTU PRZEZ 30 DNI >>>
Szczegóły systemu Lavazza Firma
Dołącz do grona naszych klientów biznesowych! Decydując się na system Lavazza Firma nie musisz kupować ekspresu. Współpracujemy na zasadach dzierżawy. Zamawiasz wyłącznie kawę w takiej ilości, jaka zaspokaja Twoje potrzeby.
W pakiecie otrzymujesz też bezpłatne, comiesięczne dostawy kawy oraz wsparcie w przypadku przeglądów technicznych ekspresu. W skrócie nasi klienci płacą wyłącznie za kawę. My zajmujemy się całą resztą – za darmo w ramach współpracy.
Poznaj dostępne pakiety dla firm > KLIKNIJ TUTAJ
Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami > KLIKNIJ TUTAJ