Jakość wody używanej do parzenia kawy może znacząco wpływać na jej smak, co zaskoczyło wielu miłośników tego napoju. Na pewno zdarzyło Ci się zastanawiać, dlaczego ta sama kawa, parzona w podobny sposób, w różnych miejscach smakuje inaczej. Może to właśnie zasługa wody?
Jak jakość wody wpływa na smak kawy?
Wielu miłośników kawy nie zdaje sobie sprawy, jak ogromny wpływ na smak kawy ma jakość wody, której używają. W zależności od tego jakiej wody używasz, Twoja kawa może całkowicie zmieniać swój smak! Woda z kranu często zawiera różne minerały i zanieczyszczenia, które mogą nadawać kawie niepożądane nuty smakowe. Z kolei woda butelkowana, choć czystsza, może mieć różne poziomy minerałów, co również nie pozostaje bez wpływu na ostateczny smak kawy. Woda filtrowana jest zazwyczaj najlepszym wyborem, ponieważ usuwa większość zanieczyszczeń, pozostawiając tylko te minerały, które wzbogacają smak kawy.
Wybór odpowiedniej wody do parzenia kawy może poprawić jej smak i aromat, ale także go całkowicie popsuć, dlatego warto eksperymentować z różnymi źródłami wody, aby znaleźć idealne połączenie, które najlepiej podkreśli walory smakowe ulubionych ziaren.
Skład chemiczny wody a smak kawy
Woda, której używamy do parzenia kawy, zawiera różne minerały i ma określone pH, a to wszystko wpływa na ostateczny smak.
Jak zawartość poszczególnych minerałów wpływa na smak kawy?
- Wapń – zwiększa intensywność smaku kawy.
- Magnez – dodaje delikatnej słodyczy i lekkości.
- Sód – może podkreślać słodkie nuty, ale w nadmiarze sprawia, że kawa staje się słona.
- Wodorowęglany – zbyt duża ilość może sprawić, że kawa będzie miała gorzki posmak.
Warto zwrócić uwagę na pH wody. Idealne pH dla parzenia kawy wynosi około 7, co oznacza, że woda powinna być neutralna. Zbyt kwaśna woda (niskie pH) może sprawić, że kawa będzie miała cierpki smak, natomiast zbyt zasadowa (wysokie pH) może zaburzyć jej naturalne aromaty.
Twardość wody i jej znaczenie dla kawy
Twardość wody to jeden z najważniejszych czynników wpływających na smak kawy. Twardość wody odnosi się do ilości minerałów, takich jak wapń i magnez, które są rozpuszczone w wodzie. Często nie mamy wpływu na to, jaka twardość wody występuje w naszym bloku, czy domu. Jeśli woda jest twarda, to zawiera wysokie stężenie tych minerałów przez co kawa ma dosyć metaliczny posmak. Z kolei woda miękka ma niskie stężenie minerałów, więc kawa jest zdecydowanie delikatniejsza i nie wybijają się w niej żadne nieprzyjemne aromaty.
Jak filtrowanie wody może poprawić smak kawy?
Jeśli chcesz, aby Twoja kawa smakowała lepiej, wykorzystaj filtry do wody! Mogą to być dzbanki filtrujące, czy filtry montowane w kranach. Filtrowanie poprawia smak kawy, zmniejsza obecność niepożądanych zanieczyszczeń i minerałów.
Jak filtrować wodę do kawy?
- Dzbanki filtrujące są proste w użyciu i najłatwiej dostępne, idealne do codziennego użytku.
- Filtry do wody montowane na kranie zapewniają filtrację na bieżąco, ale wymagają montażu.
- Systemy odwróconej osmozy to zaawansowane systemy, które usuwają większość zanieczyszczeń, zapewniając najwyższą jakość wody.
- Niektóre ekspresy mają wbudowane filtry, które oczyszczają wodę bezpośrednio przed parzeniem kawy.
Woda mineralna a kawa – czy to dobre połączenie?
Woda mineralna może być dobrym wyborem, ale nie każda woda mineralna nadaje się do tego celu. Mineralizacja wody wpływa na profil smakowy kawy, dlatego warto zwrócić uwagę na jej skład.
Przykłady wód mineralnych i ich wpływ na smak kawy:
- Woda o niskiej mineralizacji – idealna do parzenia kawy, ponieważ nie zmienia smaku kawy.
- Woda o średniej mineralizacji – może wzbogacić smak kawy, dodając jej intensywności i dodatkowej głębi.
- Woda o wysokiej mineralizacji – może zbyt mocno wpływać na smak kawy, sprawiając, że staje się ona gorzka lub metaliczna.
Wybór wody do kawy
Jak widzisz, woda znacząco wpływa na smak kawy, jednak ostatecznie warto dostosować ją do swoich preferencji. Jeśli zależy Ci na jak najmniej zmienionym smaku – wybierz wodę mineralną niskozmineralizowaną lub wodę filtrowaną. Jeśli tam, gdzie mieszkasz woda jest miękka – możesz wykorzystać wodę z kranu. Unikaj wód wysokozmineralizowanych i twardej wody z kranu, aby zapobiec ostremu, metalicznemu smakowi kawy.
Jeżeli chcesz odkryć świat kawy z Lavazza Firma, sprawdź ofertę DARMOWEGO TESTU, który daje Ci możliwość wypróbowania ekspresu oraz naszych mieszanek bez opłat i bez zobowiązań przez 30 dni. >>> Poznaj szczegóły TUTAJ <<<