Palenie kawy, inaczej roasting, to proces, który pozwala ziarnom rozwinąć unikalny smak i aromat nadając poszczególnym mieszankom wyjątkowych cech.
W procesie palenia ziarna kawy są poddane obróbce cieplnej. W efekcie w każdym pojedynczym ziarnie zachodzą wyraźne zmiany w strukturze fizycznej i składzie chemicznym. Tak powstaje gotowy produkt, który stanowi bazę do przygotowania pobudzającej kawy.
Czas palenia ziaren może wynosić od 5 do 20 minut. Zmiana parametrów temperatury i czasu w oczywisty sposób skutkują zmianą wyniku, a co za tym idzie innym ostatecznym przeznaczeniem produktu: kawy do ekspresów przelewowych będą wypalone jaśniej niż te do przygotowania espresso.
Palenie ziaren kawy
Cały proces podzielony jest na kilka etapów, które następują po sobie wraz ze wzrostem temperatury. Oto one:
– 50°C – w tej temperaturze ziarna kawy wykazują pierwsze zmiany w tkance komórkowej
– od 60°C do 70°C z ziaren uwalnia się para wodna
– 100°C – ziarna mają złocisty kolor i wydzielają zapach podobny do chleba tostowego: od tego momentu zaczynają się tworzyć aromaty
– powyżej 150°C – 180°C ziarna stają się wyraźnie większe, błyszczące i nabierają brązowego koloru
– w temperaturze 200° -230°C wypalenie osiąga optymalny poziom
Po osiągnięciu ostatniego etapu, proces należy zatrzymać: ziarna są wyjmowane z urządzenia do palenia i następuje szybkie schładzanie za pomocą strumieni zimnego powietrza i/lub nebulizowanej wody.
Wysokie temperatury charakteryzujące palenie pozwalają ziarnu rozwinąć swoje walory aromatyczne. Jest zatem jasne, że zmieniając stopień i jakość palenia, uzyskujemy kawę o precyzyjnych właściwościach, nie tylko pod względem koloru, ale także zapachu.
Stopnie wypalenia ziaren kawy
Wyróżniamy trzy podstawowe stopnie palenia ziaren. Każde z nich dostarcza ziaren o innych właściwościach smakowych i aromatycznych. W zależności od stopnia wypalenia można wybrać najbardziej optymalny sposób parzenia kawy .
Jasny stopień palenia: jaśniejszy stopień zabarwienia, który uwydatnia właściwości aromatyczne i kwaskowe nuty kawy (łagodną kwasowość, np. cytryny) oraz zmniejsza stopień goryczki. Ten rodzaj palenia jest bardziej odpowiedni dla przelewowych metod parzenia.
Średni stopień palenia: stopień pośredniego poziomu brązu. Ziarna te charakteryzują się większym balansem pomiędzy aromatem, treściwością i smakiem. Poziom wypalenia najlepiej dostosowany do systemu espresso lub moka.
Ciemny stopień palenia: kolor ziaren jest ciemnobrązowy, przypominający czekoladę lub prawie czarny. Mogą posiadać na powierzchni niewielką warstwę oleju. Ten stopień palenia nadaje więcej goryczy i sprawia, że produkt jest lepiej rozpuszczalny, a tym samym ma intensywniejszy smak i wyższą gęstość. Idealny dla koneserów kawy z mlekiem oraz wielbicieli intensywnych aromatów.
Warto spróbować kaw Lavazza Firma!
System Lavazza Firma to wygodne, praktyczne i bardzo precyzyjne rozwiązanie, które pozwoli każdej osobie przygotować idealną kawę, jak z kawiarni, za pomocą jednego przycisku.
Wśród kaw Lavazza Firma klienci znajdą zarówno te o jasnym stopniu palenia, jak i średnim czy ciemnym. TUTAJ znajdziesz wszystkie dostępne kawy Lavazza Firma.
Zachęcamy Cię do bezpłatnego, 30-dniowego DARMOWEGO TESTU Lavazza Firma w swoim miejscu pracy >>> Poznaj szczegóły TUTAJ <<<
Wpis powstał na podstawie bazy wiedzy Lavazza.