fbpx

Type and press Enter.

Kawa bezkofeinowa – czym różni się od kawy z kofeiną?

Kawa bezkofeinowa jest często wybierana przez osoby, które z powodów zdrowotnych, muszą zrezygnować z tradycyjnej kawy. Wiele z dostępnych na rynku mieszanek bezkofeinowych nie spełnia oczekiwań konsumentów. Na co warto zwrócić uwagę przy ich wyborze? Co wpływa na smak i aromat kawy bezkofeinowej?

Podobnie, jak w przypadku tradycyjnych kaw z kofeiną, zanim sięgniesz po nową mieszankę warto sprawdzić informacje na opakowaniu. Skąd pochodzą ziarna, jaki jest ich stopień palenia, czy producent kawy to uznana i ceniona marka w sektorze kawowym… Jak często podkreślamy w naszym wpisach, na pierwszym miejscu zawsze powinna być jakość ziaren. To pierwszy czynnik, który wpływa na efekt w filiżance i ostateczne wrażenia konsumenta.

Jak powstaje kawa bezkofeinowa?

Jest kilka metod dekofeinizacji ziaren kawy, które skutecznie pozbawiają je kofeiny. najczęściej stosuje się takie metody jak: dekofeinizacja za pomocą rozpuszczalników organicznych, dekofeinizacja nadkrytycznym CO2, dekofeinizacja z pomocą wody. Wszystkie te procesy są przeprowadzane na kawie zielonej (jeszcze nie palonej). Szerzej opisywaliśmy poszczególne metody w TYM WPISIE.

Podkreślaliśmy również, że jedną z najkosztowniejszych, najbardziej przyjaznych środowisku naturalnemu, ale i dającą najlepsze efekty smakowe, aromatyczne jest metoda dekofeinizacja nadkrytycznym CO2, którą stosuje się w palarni Lavazza. Włoski producent zainwestował nawet w rozwój dedykowanej, bezkofeinowej fabryki w południowych Włoszech (w Pozzilli).

Przypomnimy, że metoda dwutlenku węgla (CO2) polega na namaczane ziaren kawy w wodzie, a następnie traktowaniu ich dwutlenkiem węgla pod wysokim ciśnieniem. Dwutlenek węgla wiąże się z kofeiną, a po wyeliminowaniu kofeiny, ziarna są suszone. To naturalny sposób, który pozwala wyeliminować kofeinę pochodzącą z wysokojakościowych ziaren, bez wpływu na ich wyjątkowe właściwości organoleptyczne.

Czy kawa bezkofeinowa ma inny smak niż kawa z kofeiną?

Po części odpowiedź na to pytanie znalazła się już na wstępie: smak kawy definiują: jakość ziaren, ich pochodzenie, stopień palenia ziaren, a także metoda dekofeinizacji.

Kawa bezkofeinowa może mieć nieco inną nutę smakową niż tradycyjna kawa z kofeiną. Niektórzy konsumenci uważają, że kawa bezkofeinowa jest delikatniejsza niż kawa z kofeiną. To jednak kwestia wyboru mieszanki oraz indywidualnych wrażeń.

Kawy bezkofeinowe Lavazza zachowują smak i aromat odpowiadający tradycyjnym kawom z kofeiną. Przed wyborem konkretnej mieszanki, warto zwrócić uwagę na opis producenta, gdzie znajdują się informacje na temat nut wyczuwalnych w danej kawie, a także jej intensywności.

W ofercie Lavazza Firma znajduje się jeden wariant kawy bezkofeinowej – Lavazza Firma Espresso Decaffeinato, Jest to mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren Arabica o średnim stopniu palenia, pochodzących z Brazylii, poddanych specjalnemu procesowi oczyszczania ziaren z kofeiny przy zachowaniu wszystkich właściwości prawdziwego, włoskiego espresso. Nuty czekolady mlecznej i wanilii dodają kawie przyjemnego posmaku i słodyczy.

WIECEJ INFORMACJI TUTAJ >

Innym wariantem kawy bezkofeinowej Lavazza, którą polecamy klientom niekorzystającym z systemu Lavazza Firma jest Lavazza Decaffeinato Expert – bezkofeinowa, aromatyczna mieszanka instant na bazie ziaren o średnim stopniu palenia o delikatnym smaku z dodatkiem przyjemnych, czekoladowych nut.

WIECEJ SZCZEGÓŁÓW TUTAJ >

Jakie zalety ma kawa bezkofeinowa?

Kawa bezkofeinowa jest najczęściej postrzegana jako bezpieczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej kawy z kofeiną, szczególnie dla osób wrażliwych na kofeinę lub chcących ograniczyć jej spożycie. Oto kilka korzyści zdrowotnych związanych z kawą bezkofeinową:

  • Brak efektu pobudzenia: brak kofeiny obniża ryzyko pobudzenia nerwowego, a także zapobiega zaburzeniom snu.
  • Zawiera antyoksydanty: podobnie jak tradycyjna kawa, kawa bezkofeinowa może dostarczać antyoksydantów, takich jak polifenole, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i chronią organizm przed ich szkodliwym działaniem.
  • Alternatywa dla osób wrażliwych: niektóre osoby ze względów zdrowotnych nie mogą spożywać kofeiny, wiąże się to w ich przypadku m.in. z zaburzeniami trawienia. Picie kawy bezkofeinowej pozwala im cieszyć się smakiem i aromatem kawy bez obaw o negatywne skutki zdrowotne związane z kofeiną..

Kawa bezkofeinowa w Twoim biurze

Gorąco zachęcamy Cię do wypróbowania bezkofeinowych kaw Lavazza. Ciesz się smakiem i aromatem ulubionej kawy o każdej porze dnia, Szczególnie, jeśli nie chcesz rezygnować z przyjemności picia kawy, a zależy Ci na ograniczeniu kofeiny w codziennej diecie 😉

Masz pytania dotyczące wyboru rozwiązania kawowe dla swojej firmy? Skontaktuj się z naszym zespołem > KONTAKT