fbpx

Type and press Enter.

Dlaczego warto zaufać Lavazza?

Kiedy w 1895 roku Luigi Lavazza otwierał swój pierwszy sklep spożywczy przy Via San Tommaso 10, nikt się nie spodziewał, że jego nazwisko zostanie synonimem topowej włoskiej kawy, znanej i cenionej na całym świecie. A jednak…

W dzisiejszym wpisie przeczytasz o fundamentach Lavazza, które od ponad 120 lat utrzymują pozycję marki w ścisłej czołówce najlepszych producentów kawy.

Po pierwsze rodzinna tradycja

Jak wspomnieliśmy we wstępie, pierwszym krokiem do zbudowania potęgi Lavazza było otwarcie małego sklepu przez Luigiego Lavazza. To on zapoczątkował prawdziwą rewolucję w świecie kawy, tworząc unikalne mieszanki. Dotychczas dostępne były tylko kawy jednorodne.

Kiedy firma zaczęła się rozwijać, każde kolejne pokolenie kontynuowało dzieło, jednocześnie czerpiąc z tradycji i korzystając z innowacji. Firma Lavazza postawiła na kompleksową kontrolę nad każdym etapem.

Warunki uprawy

Jakość kawy, którą pijemy na co dzień, zależy przede wszystkim od jakości ziaren. Najwyższa jakość ziaren wynika z miejsca uprawy, warunków zewnętrznych, jakości gleby itd. Każdy aspekt ma ogromne znaczenie i jedna zmienna będzie wpływać na końcowy efekt. Lavazza przykłada ogromną wagę do miejsc uprawy krzewów kawowych. Ziarna do mieszanek Lavazza pochodzą z 25 krajów, miejsc zapewniających najlepsze warunki. Dzięki bezpośredniej współpracy z rolnikami, Lavazza może zagwarantować utrzymanie najwyższych standardów jakości.

Warto wspomnieć, że Lavazza od lat angażuje się i tworzy programy wspierające zrównoważony rozwój, umożliwiając lokalnym społecznościom poprawę warunków życia, a także korzysta z metod uprawy z poszanowaniem natury.

ZANIM ZIARNA TRAFIĄ DO OBRÓBKI SĄ STARANNIE SELEKCJONOWANE PRZEZ LOKALNYCH ROLNIKÓW

Obróbka też ma znaczenie

Ziarna najwyższej jakości nie dadzą pożądanego efektu, jeśli na kolejnym etapie coś pójdzie nie tak. W palarniach Lavazza każda mieszanka jest poddawana adekwatnej metodzie obróbki. Ostateczny smak wynika z indywidualnie dopasowanych metod prażenia ziaren. Podobnie w przypadku mielenia ziaren.

Każdy etap, każda mieszanka jest traktowana indywidualnie, po to, aby zapewnić konsumentom niepowtarzalny smak i dostarczyć różnych wrażeń zmysłowych.

Lavazza Training Center

Lavazza to nie tylko producent kawy. Z racji tradycji rodzinnych i wielu lat doświadczenia w produkcji kawy, możemy mówić, że włoska marka uczy nas kultury picia kawy. We Włoszech kawa jest świętością, to produkt, który jest ważną częścią tożsamości tego narodu. W słynnych Lavazza Training Center, które są zlokalizowane w ponad 50 krajach na świecie (w Polsce Lavazza Training Center znajduje się w Warszawie), doświadczeni, certyfikowani eksperci dzielą się wiedzą i doświadczeniem. Zakres tematyczny Lavazza Training Center obejmuje m.in.: metody parzenia doskonałej kawy, innowacyjne i kreatywne rozwiązania, analizę sensoryczną, proces produkcyjny, wiedzę o urządzeniach do przygotowywania kawy.

Z oferty Lavazza Training Center korzystają nie tylko bariści czy osoby związane biznesowo z branżą kawową, ale także dziennikarze i liderzy opinii.

LAVAZZA DBA O EDUKACJĘ W ZAKRESIE KULTURY PICIA KAWY

Lavazza Training Center

Powodów, dla których warto zaufać marce Lavazza jest wiele. Dla nas, jako oficjalnego dystrybutora tej włoskiej marki w Polsce ważne są dwa kluczowe aspekty: gwarancja tej samej, najwyższej jakości produktów od wielu lat oraz ciągły rozwój Lavazza także pod względem innowacyjnych rozwiązań dla klientów B2B.

Dzięki bezpośredniej współpracy nasi klienci jako pierwsi mogą korzystać z nowości ofertowych. A my możemy zapewnić im pełne wsparcie i szybką realizację usług.

Jeśli chcesz poznać lepiej ofertę Lavazza dla firm, skontaktuj się z nami: KLIKNIJ TUTAJ