Dzisiaj coś prostego, ekspresowego i naprawdę pysznego 😉 Poznaj przepis na bezglutenową wersję ciasta kawowego, które nie dość, że wyśmienicie smakuje, to równie doskonale pachnie!
Wystarczy przygotować kilka składników, a potem wykonać 8 prostych kroków! Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie zdrową kuchnię oraz lubią szybkie i sprawdzone receptury.
Przepis na Proste, bezglutenowe ciasto kawowe
Składniki:
- 4 jajka
- 60 ml oleju roślinnego
- 100 ml kawy
- 150 g cukru pudru
- 1 g soli
- 75 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g mąki ryżowej
- 45 g mąki kukurydzianej
- skórka z połowy cytryny
- 8 g drożdży suszonych instant
- 1 saszetka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- Przygotuj intensywną, czarną kawę i pozostaw do ostygnięcia (aż będzie letnia).
- Oddziel białka od żółtek.
- Wymieszaj kawę z olejem i skórką z cytryny za pomocą trzepaczki.
- Przesiej do miski suche składniki: mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaj drożdże i ekstrakt z wanilii.
- Ubijaj białka przez około 5 minut, dodając szczyptę soli, aż uzyskasz sztywną pianę.
- Ubitą pianę z białek dodaj do masy, delikatnie połącz składniki.
- Przygotuj foremki lub formę na muffinki, nasmaruj je masłem i wlej około 100 g ciasta do każdej foremki.
- Tak przygotowane muffinki włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 °C i piecz przez ok. 35 minut.
Pyszne muffiny kawowe gotowe! Smacznego 🙂
Powyższy przepis jest inspirowany recepturą Lavazza.