fbpx

Type and press Enter.

Świąteczna kawa – przepisy

kawy_swiateczne_przepisy

Zanurz się w świątecznej atmosferze z filiżanką kawy. Święta Bożego Narodzenia to konkretne smaki i aromaty, które przywołują piękne wspomnienia. Poznaj przepisy na kawy świąteczne idealne do celebrowania tego wyjątkowego czasu.

Imbir, cynamon, pomarańcze, słodki likier – nasze przepisy na kawy świąteczne łączą to, co najlepsze w kawie z dodatkami, które doskonale podkreślają magię świąt. Spróbuj i odkryj swoją ulubioną recepturę.

Przepis na Kawę z nutą pomarańczy i imbiru

Lubisz niecodzienne połączenia smaków i aromatów Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki:

  • 1 filiżanka czarnej kawy
  • ok. 50 ml mleka (najlepiej 3,2 %)
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • kilka plastrów pomarańczy
  • świeży imbir – korzeń
  • szczypta cukru (np. brązowego lub trzcinowego)
  • szczypta mielonego imbiru
  • do dekoracji: bita śmietana (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj świeży imbir na tarce (ilość wg uznania, im więcej imbiru dodasz do kawy, tym intensywniejszym będzie jego smak).
  2. W niewielkim garnuszku podgrzej mleko ze startym imbirem.
  3. Do świeżo zaparzonej kawy dodaj mleko z imbirem oraz pomarańcze, likier i cukier. Delikatnie wymieszaj składniki.
  4. Na koniec udekoruj kawę bitą śmietaną i posyp mielonym imbirem.

Gotowe!

Przepis na Kawę z kokosową nutą

Pyszna kawa dla wielbicieli słodkich kokosowych deserów.

Składniki: na 1 porcję:

  • 1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy (np. espresso lub americano)
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka syropu kokosowego lub miodu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Na suchej patelni umieść wiórki kokosowe i podpraż je na małym ogniu, mieszając co chwilę, aż nabiorą złotobrązowego koloru i zaczną pięknie pachnieć.
  2. Zaparz kawę i dodaj do niej syrop kokosowy lub miód, jeśli lubisz słodszy smak.
  3. Podgrzej mleko kokosowe i spień je za pomocą spieniacza lub energicznie ubij trzepaczką.
  4. Delikatnie wlej spienione mleko do kawy i posyp cynamonem.
  5. Na wierzch kawy dodaj podprażone wiórki kokosowe.

Smacznego!

Przepis na Świąteczną Kawę z nutą likieru

Ta propozycja będzie cudownym deserem podczas świątecznych spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

Składniki:

  • 1 filiżanka gorącej kawy (np. espresso lub americano)
  • 40 ml likieru Baileys
  • 50 ml bitej śmietany (do dekoracji)
  • opcjonalnie: szczypta kakao, wiórki czekoladowe lub cynamon do posypania

Przygotowanie:

  1. Przygotuj swoją ulubioną kawę.
  2. Do filiżanki z gorącą kawą wlej 40 ml likieru Baileys. Delikatnie wymieszaj.
  3. Na wierzch kawy nałóż bitą śmietanę.
  4. Posyp bitą śmietanę szczyptą kakao, cynamonu lub udekoruj wiórkami czekoladowymi.

Udało się! Życzymy wspaniałych chwil w świątecznej atmosferze.