Prosty i szybki w przygotowaniu. Słodki, rozpływający się w ustach, idealny na deser. Krem kawowy po bawarsku to doskonałe urozmaicenie w domowym menu dla wszystkich miłośników kawy.
Historia przepisu na krem bawarski sięga początków XVIII wieku, kiedy francuscy kucharze pracujący na bawarskim dworze przygotowywali dla rodziny królewskiej napój łączący mleko, herbatę i likier. W kolejnym stuleciu przepis został zmodyfikowany, a krem bawarski stał się popularnym deserem w samej Francji.
W dzisiejszym wpisie prezentujemy wariację przepisu na krem bawarski z dodatkiem włoskiej kawy Lavazza 🙂
Składniki:
- 100 ml kawy espresso (jeśli korzystasz z systemu Lavazza Firma polecamy mieszanki Lavazza Firma Lungo Aromatico lub Lavazza Firma Espresso Aromatico)
- 4 żółtka jajek
- 150 g mleka pełnotłustego
- 175 g cukru
- 300 g śmietanki
- 25 ml kawowego likieru Borghetti
- 5 g żelatyny
Przygotowanie:
- Na początek przesyp żelatynę do naczynia z zimną lub letnią wodą i pozostaw do napęcznienia (ok. 10 minut).
- W rondelku zagotuj mleko i kawę, a w drugim naczyniu wymieszaj trzepaczką cukier i żółtka.
- Gdy masa z żółtek i cukru będzie gładka, dodaj mleko i kawę, mieszając wszystkie składniki łyżką.
- Całość przełóż do rondelka i gotuj na wolnym ogniu, aż do uzykania kremowej konsystencji.
- Po zdjęciu kremu z ognia rozpuść w nim żelatynę.
- Następnie przykryj krem folią spożywczą i pozwól mu ostygnąć, aż osiągnie temperaturę pokojową.
- Ubij śmietankę na sztywno. Następnie powoli dodawaj ją do ostudzonej masy, delikatnie mieszając składniki.
- Przygotuj foremki: zwilż je zimną wodą i wlej do nich ciasto, przełóż do lodówki na około sześć godzin.
- Po stężeniu masy, można serwować deser! Odwróć foremki do góry nogami na talerzu, udekoruj i gotowe
Krem kawowy po bawarsku możesz udekorować na różne sposoby, na przykład słodką śmietanką, cynamonem, ziarnami kawy lub owocami.
Powyższy przepis jest inspirowany recepturą Lavazza.