fbpx

Type and press Enter.

Krem kawowy po bawarsku – przepis

Prosty i szybki w przygotowaniu. Słodki, rozpływający się w ustach, idealny na deser. Krem kawowy po bawarsku to doskonałe urozmaicenie w domowym menu dla wszystkich miłośników kawy.

Historia przepisu na krem bawarski sięga początków XVIII wieku, kiedy francuscy kucharze pracujący na bawarskim dworze przygotowywali dla rodziny królewskiej napój łączący mleko, herbatę i likier. W kolejnym stuleciu przepis został zmodyfikowany, a krem bawarski stał się popularnym deserem w samej Francji.

W dzisiejszym wpisie prezentujemy wariację przepisu na krem bawarski z dodatkiem włoskiej kawy Lavazza 🙂

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Na początek przesyp żelatynę do naczynia z zimną lub letnią wodą i pozostaw do napęcznienia (ok. 10 minut).
  2. W rondelku zagotuj mleko i kawę, a w drugim naczyniu wymieszaj trzepaczką cukier i żółtka.
  3. Gdy masa z żółtek i cukru będzie gładka, dodaj mleko i kawę, mieszając wszystkie składniki łyżką.
  4. Całość przełóż do rondelka i gotuj na wolnym ogniu, aż do uzykania kremowej konsystencji.
  5. Po zdjęciu kremu z ognia rozpuść w nim żelatynę.
  6. Następnie przykryj krem ​​folią spożywczą i pozwól mu ostygnąć, aż osiągnie temperaturę pokojową.
  7. Ubij śmietankę na sztywno. Następnie powoli dodawaj ją do ostudzonej masy, delikatnie mieszając składniki.
  8. Przygotuj foremki: zwilż je zimną wodą i wlej do nich ciasto, przełóż do lodówki na około sześć godzin.
  9. Po stężeniu masy, można serwować deser! Odwróć foremki do góry nogami na talerzu, udekoruj i gotowe

Krem kawowy po bawarsku możesz udekorować na różne sposoby, na przykład słodką śmietanką, cynamonem, ziarnami kawy lub owocami.

Powyższy przepis jest inspirowany recepturą Lavazza.