fbpx

Type and press Enter.

Czy kawa w kapsułkach jest szkodliwa?

Jak w przypadku niemal każdej „innowacji”, kawa w kapsułkach, pomimo rosnącej grupy entuzjastów, cały czas budzi wątpliwości u wielu osób. Wynikają one przede wszystkim z obaw o zdrowie. Wokół samych kapsułek powstały różne mity, które pojawiają się w dyskusjach na ten temat.

O samym wpływie kawy na zdrowie pisaliśmy już na naszym blogu. Obszerny teksy znajdziesz pod TYM linkiem. Przypomnimy krótko, że podobnie jak z wieloma produktami spożywczymi, kawa będzie miała swoje dobre i negatywne skutki. Wszystko zależy od stanu zdrowia konkretnej osoby.

Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez aromatu i smaku pobudzającej kawy. Towarzyszy nam ona przez cały dzień pracy, ale też podczas popołudniowego relaksu czy w czasie spotkań z przyjaciółmi.

Wśród pozytywnych skutków spożywania bezpiecznej, dziennej dawki kofeiny (tj. ok. 3 filiżanek w przypadku zdrowiej osoby), możemy wymienić m.in.: efekt pobudzenia, zwiększenie czujności, a nawet zredukowanie ryzyka zachorowania na takie choroby, jak choroba Parkinsona, choroba Alzhaimera, cukrzyca typu B, zawał i wiele innych.

Trzeba przy tym pamiętać, że mówimy tu o osobach, które nie borykają się z żadnymi poważnymi chorobami czy dolegliwościami. Przeciwwskazaniem do spożywania kawy będą m.in.: nadciśnienie czy nadwrażliwy żołądek.

Zbyt duże ilości wypijanej kawy, nawet w przypadku zdrowej osoby, mogą powodować kłopoty ze snem, problemy trawienne, skoki ciśnienia.

Najlepiej kierować się zdrowym rozsądkiem, a przypadku, gdy z przyczyn zdrowotnych nie możesz pozwolić sobie na kolejną kawę z kofeiną, poszukać godnych uwagi zamienników w postaci kawy bezkofeinowej (np. Lavazza Firma Espresso Decaffeinato).

Czy kapsułki z kawą są szkodliwe dla zdrowia?

Wracając do głównego tematu, wyjaśniamy, co powoduje tak liczne kontrowersje w przypadku kapsułek z kawą. Za większością obaw ze strony konsumentów stoi związek chemiczny o nazwie furan.

Jest on powszechnie wykorzystywany w przemyśle chemicznym (np. do produkcji lakierów, leków) oraz spożywczym. Furan powstaje też podczas produkcji i obróbki termicznej żywności m.in. w czasie smażenia, pieczenia, gotowania w temperaturze powyżej 100°C, podczas pasteryzacji (także produktów dla małych dzieci) oraz przy próżniowym pakowaniu żywności, w tym także kapsułek z kawą.

Dopuszczalna dzienna dawka furanu wynosi 2 mikrogramy (µg) na kg wagi ciała. W filiżance espresso z ekspresu kapsułkowego znajduje się ok. 43-146 ng/ml furanu. Aby przekroczyć dzienną dawkę musielibyśmy wypijać kilkanaście kaw o najwyższym stężeniu furanu każdego dnia.

Warto sprawdzać wiarygodność mitów o kawie i nie tylko

Jak wspomnieliśmy na początku wpisu, wszelkie nowinki i innowacje mogą wzbudzać obawy. Warto jednak samodzielnie doszukiwać się informacji ze sprawdzonych źródeł.

Kawa w kapsułkach Lavazza Firma to z pewnością wygodny, szybki sposób na uzyskanie doskonałego efektu w filiżance. Jeśli w Twoim miejscu pracy, zależy Ci na kawie wysokiej jakości, jak z kawiarni przy minimalnym zaangażowaniu w jej przygotowanie, to może być doskonałe rozwiązanie.

Jeżeli chcesz zapytać o jakiekolwiek kwestie związane z systemem Lavazza Firma, skontaktuj się z nami > KONTAKT

Zachęcamy Cię też do skorzystania z 30-dniowego, bezpłatnego testu ekspresu. Przez miesiąc zarówno ekspres, jak i kawa będą do twojej dyspozycji w Twoim biurze czy lokalu, a Ty bez pospiechu zdecydujesz, czy Lavazza Firma spełnia twoje oczekiwania. Więcej szczegółów TUTAJ.