O której godzinie najlepiej wypić pierwszą kawę? Jak powstało espresso? Która kawa zawiera najwięcej kofeiny? Co to jest kawa kuloodporna? Odpowiadamy na 10 najczęściej zadawanych pytań związanych z kawą! Sprawdź odpowiedzi.
Jaka jest najdroższa kawa na świecie?
Najdroższą kawą na świecie jest Kopi Luwak z Indonezji. Pozyskuje się ją z ziaren przetrawionych i wydalonych przez zwierzę zwane Łaskunem Muzangiem (cywetą lub luwakiem). Ziarna są myte, oczyszczane i wypalane. Roczną produkcję Kopi Luwak szacuje się na zaledwie 300 kg. Kilogram kawy kosztuje ok. 2000 zł.
Skąd pochodzi espresso?
Espresso to domena Włochów. Gdy kawiarnie we Włoszech zyskały na popularności, zaczęto szukać sposobu na przyspieszenie procesu przygotowywania kawy. Kawa parzona po turecku, pozwalała na zaparzenie jednej porcji w jednym czasie, a klienci czekali… Włosi skonstruowali pierwszy ekspres do kawy, co pozwoliło na przygotowania kilku porcji na raz. Następnie podejmowano wiele działań w celu udoskonalenia maszyny. W pierwszym okresie uzyskiwana kawa była bardzo gorzka. Kolejne modyfikacje i ulepszenia doprowadziły w 1947 r. do uzyskania idealnego espresso o doskonałym głębokim smaku z charakterystyczną cremą.
Recepturę na idealne espresso opracował Narodowy Instytut Espresso: 7 g zmielonej kawy, czas ekstrakcji 25 s, efekt: 25 ml naparu.
Które kawy zawierają najwięcej kofeiny?
Najwięcej kofeiny zawiera kawa zielona oraz kawy na bazie jasno palonych ziaren. Gatunkiem kawy o wyższej zawartości kofeiny jest Robusta. Zawartość kofeiny jest też zależna od regionu, gdzie rosną krzewy kawowe. Uznaje się, że najwięcej kofeiny mają ziarna pochodzące z upraw na Hawajach (180 mg/175 ml), nieco mniej z Gwatemali i Salwadoru. Dla porównania kawy pochodzące z Brazylii zawierają ok. 140 mg kofeiny na 175 ml.
Gdzie produkuje się najwięcej kawy?
Największym producentem kawy na świecie jest Brazylia (ponad 3,5 mln ton kawy rocznie, czyli około jednej trzeciej światowej produkcji kawy). W Brazylii uprawia się głównie kawę Arabica (85%), choć uprawiana w tym kraju Robusta, również jest bardzo wysoko oceniana.
Co to jest kawa kuloodporna?
Autorem receptury na kawę kuloodporną (bulletproof coffee) jest Amerykanin Dave Aspey, popularyzator zdrowego stylu życia. Kawa kuloodporna to czarna kawa z masłem klarowanym i nierafinowanym olejem kokosowym. Dzięki połączeniu kofeiny i tłuszczów kawa kuloodporna jest polecana jako zamiennik śniadania na bazie węglowodanów. Wg autora taka mieszanka przyspiesza metabolizm, poprawia koncentrację oraz pamięć i dodaje energii.
W jakich godzinach najlepiej pić kawę?
Optymalne godziny na spożywanie kawy to 9:00-11:00 rano oraz 13:00-17:00. Po przebudzeniu w południe i późnym popołudniem zwiększa się wydzielanie kortyzolu w organizmie, co znacznie obniża działanie kofeiny. Ponad to kawa wypijana wieczorem może powodować problemy ze snem. Nie zaleca się również picia kawy w trakcie posiłków. Zawarte w kawie szczawiany ograniczają wchłanianie składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń czy magnez.
Od jak dawna na świecie obchodzi się Międzynarodowy Dzień Kawy?
Do 2014 r. Dzień Kawy był obchodzony niezależnie w różnych krajach na świecie. Podczas Targów Expo 2015 w Mediolanie Międzynarodowa Organizacja Kawy zainicjowała wspólne obchody tego dnia. Tematem przewodnim nie była promocja samej kawy na świecie, ale idei Fair Trade, czyli Sprawiedliwego Handlu. Zwrócono uwagę, na warunki pracy i życia lokalnych plantatorów kawy oraz ich rodzin.
W rzeczywistości Międzynarodowy Dzień Kawy przypada 1. października. Jednak w wielu państwach, w tym w Polsce, obchodzony jest 29. września.
W jaki sposób powstaje kawa rozpuszczalna?
Są dwie metody produkcji kawy rozpuszczalnej. Pierwsza z nich to liofilizacja, polegająca na suszeniu przez wymrożenie. Prażone i drobno zmielone ziarna kawy parzy się w zbiornikach, aż do uzyskania wywaru. Następnie wywar zostaje przefiltrowany, oczyszczany i wysuszony przez wymrażanie w temperaturze –40°C. Taką metodę stosuje się np. w przypadku kaw rozpuszczalnych Lavazza.
Druga metoda to suszenie wywaru za pomocą gorącego powietrza. Po wyparowaniu wody, w zbiorniku pozostaje sproszkowana kawa.
Przy wyborze kawy rozpuszczalnej warto zwracać uwagę na etykietę produktu. Dobrej jakość kawa nie będzie zawierała sztucznych dodatków, barwników i innych szkodliwych dla zdrowia substancji.
Czy kawa w kapsułach jest zdrowa?
Kawa w kapsułkach dobrej jakości to 100% kawa mielona, porcjowana i zamykana próżniowo w kapsułce tuż po zmieleniu ziaren. Taka kawa nie różni się niczym od kawy ziarnistej świeżo mielonej przed przygotowaniem. Właściwości, aromat, smak zostają zachowane.
Niektórzy producenci w kapsułce z „kawą” umieszczają np. kawę rozpuszczalną, a nawet sztuczne aromaty, cukier czy mleko w proszku. W tym wypadku, podobnie jak w kwestii kawy rozpuszczalnej, warto czytać informacje zawarte na opakowaniach produktów i wybierać te o potwierdzonej jakości.
Kiedy kawa zaczyna działać?
Ile czasu po wypiciu kawy poczujesz zastrzyk energii? Naukowcy dowodzą, że wystarczy 10 minut od wypicia kawy, aby zaobserwować pierwsze efekty działania kofeiny. Jednak najwyższe stężenie kofeiny następuje po 45-60 minutach. W zależności od organizmu każdego człowieka, efekt pobudzenia może być odczuwalny nawet do 4-5 godzin od wypicia kawy.