fbpx

Type and press Enter.

Sorbet kawowy – przepis

Nie ma nic lepszego od kawy podanej w orzeźwiającej, zimnej wersji, gdy temperatura przekracza 30 stopni! W dzisiejszym wpisie poznasz przepis na przepyszny sorbet kawowy, który z powodzeniem możesz serwować jako letni deser.

Sorbety we Włoszech cieszą się ogromną popularnością. Wiemy też, że espresso to duma tamtejszych mieszkańców. Jak zapewne się domyślasz połączenie kawy i sorbetu robi ogromną furorę nie tylko w słonecznej Italii, ale także w innych krajach. Mamy nadzieję, że przepis na sorbet kawowy przypadnie Ci do gustu 😉

Przygotowanie sorbetu kawowego jest bardzo proste, choć wymaga odrobiny cierpliwości 😉

Składniki:

  • 180 ml kawy espresso (jeśli korzystasz z systemu Lavazza Firma polecamy mieszanki Lavazza Firma Qualità Rossa lub Lavazza Firma Espresso Vivace)
  • 330 ml wody
  • 120 g cukru (możesz zmniejszyć ilość cukru wg własnych preferencji)
  • 150 g śmietany 30% lub 36%
  • 6 łyżeczek espresso
  • 13 łyżeczek amaretto

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotuj 180 ml kawy espresso.
  2. Do gorącej kawy dodaj cukier i dolej 330 ml wody. Wymieszaj całość, aż do rozpuszczenia cukru.
  3. Wlej do kawy śmietankę, również dokładnie wymieszaj.
  4. Tak przygotowaną kawę przełóż do plastikowego pojemnika i umieść w zamrażarce na ok. 4-5 godzin.
  5. Po tym czasie wyjmij kawę i połam zamrożony napój na drobniejsze kawałki.
  6. Umieść całość w blenderze, dodaj 6 łyżeczek espresso oraz amaretto, a następnie zmiksuj.

Gotowe! Przełóż porcje sorbetu do niewielkich szklanek i ciesz się orzeźwiającym smakiem tego letniego deseru!

Powyższy przepis jest inspirowany recepturą Lavazza.