Nie ma nic lepszego od kawy podanej w orzeźwiającej, zimnej wersji, gdy temperatura przekracza 30 stopni! W dzisiejszym wpisie poznasz przepis na przepyszny sorbet kawowy, który z powodzeniem możesz serwować jako letni deser.
Sorbety we Włoszech cieszą się ogromną popularnością. Wiemy też, że espresso to duma tamtejszych mieszkańców. Jak zapewne się domyślasz połączenie kawy i sorbetu robi ogromną furorę nie tylko w słonecznej Italii, ale także w innych krajach. Mamy nadzieję, że przepis na sorbet kawowy przypadnie Ci do gustu 😉
Przygotowanie sorbetu kawowego jest bardzo proste, choć wymaga odrobiny cierpliwości 😉
Składniki:
- 180 ml kawy espresso (jeśli korzystasz z systemu Lavazza Firma polecamy mieszanki Lavazza Firma Qualità Rossa lub Lavazza Firma Espresso Vivace)
- 330 ml wody
- 120 g cukru (możesz zmniejszyć ilość cukru wg własnych preferencji)
- 150 g śmietany 30% lub 36%
- 6 łyżeczek espresso
- 13 łyżeczek amaretto
Przygotowanie:
- Na początku przygotuj 180 ml kawy espresso.
- Do gorącej kawy dodaj cukier i dolej 330 ml wody. Wymieszaj całość, aż do rozpuszczenia cukru.
- Wlej do kawy śmietankę, również dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną kawę przełóż do plastikowego pojemnika i umieść w zamrażarce na ok. 4-5 godzin.
- Po tym czasie wyjmij kawę i połam zamrożony napój na drobniejsze kawałki.
- Umieść całość w blenderze, dodaj 6 łyżeczek espresso oraz amaretto, a następnie zmiksuj.
Gotowe! Przełóż porcje sorbetu do niewielkich szklanek i ciesz się orzeźwiającym smakiem tego letniego deseru!
Powyższy przepis jest inspirowany recepturą Lavazza.