fbpx

Type and press Enter.

Włoska kawa, czyli jaka?

wloskie-espresso

Włosi są znani z produkcji najlepszej kawy na świecie. Co sprawia, że kawa z Włoch jest tak dobrze odbierana przez konsumentów niemal na całym świecie? Dlaczego „włoska kawa” to synonim „dobrej kawy”?

W dzisiejszym wpisie przyjrzymy się dokładnie wyróżnikom i charakterystycznym cechom kawy pochodzącej z Włoch. Czy jesteś w stanie już teraz wymienić kilka cech, które Twoim zdaniem opisują włoską kawę?

Poniżej znajdziesz listę kilku najważniejszych wyróżników włoskiej kawy:

Włoskie Espresso

Niewątpliwie, intensywne, gęste espresso to typowy dla Włochów rodzaj kawy. Chociaż w innych kulturach również pojawiają się czarne, mocne kawy, to jednak espresso zawsze kojarzy się z Italią.

Tradycyjne espresso, jakie serwuje się we włoskich kawiarniach, to mały shot kawowy. Espresso stanowi bazę dla większości innych napojów kawowych, takich jak cappuccino, macchiato czy latte.

Włoskie Espresso jest bardzo skoncentrowane, a jego przygotowanie wymaga precyzyjnej techniki parzenia.

espresso-lavazza

Włoskie ekspresy do kawy

W powyższym punkcie wspomnieliśmy o precyzyjnej technice parzenia kawy. Na perfekcyjny efekt w filiżance wpływa wiele czynników, w tym jakość ziaren, odpowiedni stopień ich zmielenia, ubicie kawy, temperatura parzenia, odpowiednie ciśnienie, które wydobywa z ziaren kawy intensywne aromaty i wpływa na jej smak. Profesjonalny barista ma ogromna wiedzę na temat wszystkich tych aspektów, dzięki czemu potrafi umiejętnie dobrać wszystkie parametry, uzyskując doskonałą kawę.

Jednak przypomnijmy, że Włosi są pionierami w rozwoju ekspresów do kawy. Wynalezienie pierwszego ekspresu do espresso w XIX wieku przez Angelo Moriondo i późniejsze udoskonalenie tego urządzenia przez innych włoskich inżynierów, miało ogromny wpływ na rozwój kawy na świecie. Włoskie ekspresy do dziś są uznawane za jedne z najlepszych.

Świetnym przykładem są ekspresy Lavazza, gdzie mimo ogromnemu postępowi w kwestiach technologicznych, produkcji nowoczesnych urządzeń, dynamicznie rozwijanemu Centrum Badań i Rozwoju, wciąż najwyższym celem jest zapewnienie konsumentom kawy, która zachowała swój doskonały, tradycyjny smak.

Charakterystyczna crema

Włoskie espresso jest znane z gęstej, złocistej pianki, potocznie zwanej „crema”, która tworzy się na powierzchni kawy. To znak wysokiej jakości espresso i odpowiedniego ciśnienia wody podczas parzenia.

Unikalna metoda prażenia ziaren

Włoska kawa jest zazwyczaj średnio lub ciemno palona, co nadaje jej intensywny, pełny smak. Ziarna są palone w sposób, który wydobywa nuty czekolady, orzechów i karmelu, ale jednocześnie eliminuje nadmierną kwasowość charakterystyczną dla niektórych innych kaw.

Tradycja i kultura picia kawy

We Włoszech kawa to część kultury, bardzo mocno wpisana w codzienne życie każdego mieszkańca tego kraju. Np. przerwa na kawę w czasie pracy, to wyjście do pobliskiej kawiarni, rozmowy z innymi. Często kawa wypijana jest na stojąco.

Zdecydowanie przez cały dzień króluje espresso. Kawa typu cappuccino to typowa kawa poranna. Po południu Włosi nie piją kawy z mlekiem.

Włoska kawa opiera się na prostocie i jakości składników. Włosi nie używają wielu dodatków, takich jak syropy czy przyprawy, które można spotkać w innych krajach. Skupiają się na doskonałym smaku samej kawy. Nawet cappuccino, z charakterystyczną kremową pianką, jest przygotowywane z precyzją i dbałością o proporcje kawy do mleka.

Światowej sławy marki kawowe

Włochy są domem dla wielu światowych marek kawy, w tym m.in. Lavazza, które słyną z wysokiej jakości mieszanek kawowych i z ogromną dbałością pielęgnują tradycję.

ekspres-do-kawy

Espresso, crema, charakterystyczny, intensywny smak, czerpanie z tradycji, radość z każdej filiżanki, kawa, która zachęca do interakcji z innymi i otwartości – tak podsumowalibyśmy włoską kawę.

Jak widzisz włoska kawa to nie tylko kawa. To styl życia, bogata kultura i nauka celebrowania chwili.

Jeśli chcesz wprowadzić do swojego biura powiew południowej energii, serdecznie zapraszamy do testu rozwiązania Lavazza Firma. Możesz sprawdzić, czy ekspres i kawa, którą polecamy odpowiadają Twoim preferencją, a po 30 dniach zdecydować się na współpracę z nami lub oddać ekspres bez opłat i zobowiązań. Więcej informacji znajdziesz na stronie > DARMOWY TEST