Letnie kawy powinny być zimne, orzeźwiające i słodkie. Dokładnie taka jest waniliowa mrożona latte, na którą przepis poznasz, czytając ten wpis!
Kawa mrożona to jedna z najbardziej lubianych kaw nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie. Doskonale sprawdzi się w formie deseru na zimno. Dzisiejszy przepis na waniliową kawę mrożoną jest znany w Walencji jako „Café del Tiempo”. Źródła podają, że napój ten ma wywodzić się z Hiszpanii, ale w Salento cieszy się ogromną popularnością już od początku XVII wieku.
Oto kilka prostych kroków do pysznej Waniliowej Kawy Mrożonej 😉
Składniki:
- 1 filiżanka kawy espresso (jeśli korzystasz z systemu Lavazza Firma polecamy mieszanki Lavazza Firma Espresso Aromatico lub Lavazza Firma Espresso Gustoso)
- 150 ml mleka
- 2 łyżki syropu waniliowego
- 6-8 kostek kawy (poniżej sprawdź, jak je przygotować) – potrzebna dodatkowa porcja kawy
- opcjonalnie: cukier wg własnych preferencji
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania kostek kawy: do foremek na lód wlej ulubioną, przestudzoną kawę bez cukru i innych dodatków, a następnie włóż do zamrażarki, aż kawa zamieni się w kostki lodu.
- Przygotuj 1 porcję espresso.
- Do szklanki o pojemności ok. 300 ml włóż zamarznięte kostki kawy.
- Wlej mleko.
- W przygotowanym espresso rozpuść syrop waniliowy i opcjonalnie cukier, a następne wlej do szklanki z mlekiem i kostkami kawy.
Gotowe! Jeśli wolisz kawę mrożoną z lodami waniliowymi, możesz zastąpić kawowe kostki lodu porcją lodów waniliowych. Zachęcamy Cię do eksperymentowania i odkrywania swoich ulubionych wariacji z kawą. Smacznego!
Powyższy przepis jest inspirowany recepturą Lavazza.