Stek wołowy to klasyka w kuchniach regionalnych na całym świecie. Jako pasjonaci kawy, wiemy, że dobre espresso to nie tylko świetny sposób na pobudzenie, ale też doskonały składnik podbijający smak wielu potraw.
Ciekawym połączeniem jest marynowanie steków w kawie oraz wyrazistych dodatkach, które nadają im ciekawy, głęboki smak. Oprócz samego steku podpowiadamy przepis na włoską sałatkę, który zaczerpnęliśmy od samych kucharzy współpracujących z Lavazza. Mamy nadzieję, że wypróbowanie tej kompozycji otworzy przed Tobą nowy wymiar łączenia składników i poznawania bogactwa kuchni z różnych kultur.
Oto przepis na 2 porcje soczystych steków kawowych i aromatycznej, orzeźwiającej sałatki 😉
Składniki (steki i marynata):
- 2 steki wołowe
- ziarna kolendry
- szczypta tymianku
- 1 ząbek czosnku
- porcja espresso (30 ml)
- 1/2 – 1 łyżeczki cukru (może być także trzcinowy lub brązowy)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- szczypta pieprzu (opcjonalnie ostrego pieprzy cayenne)
Składniki (włoska sałatka):
- 2 pomarańcze
- 2 bulwy kopru włoskiego
- sól do smaku
- kawa mielona według uznania
- 1/2 szkl. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
- 1-2 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
Przygotowanie marynaty:
- W moździerzu umieść ziarna kolendry i rozgnieć je.
- Rozgnieć czosnek lub przeciśnij go przez praskę.
- Pokrój cebulę w piórka.
- W gotowym espresso rozpuść cukier.
- Wszystkie powyższe składniki umieść w przygotowanej misce na marynatę.
- Do miski dodaj pozostałe przyprawy i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj składniki.
- W misce z marynatą umieść steki. Przykryj miskę i odstaw na kilka godzin.
Smażenie steków:
- Po upływnie kilku godzin odsącz steki z marynaty i osusz je ręcznikiem papierowym.
- Smaż steki na rozgrzanej patelni grillowej. Możesz w między czasie smarować mięso marynatą i smażyć je do momentu aż osiągnie pożądany stopień wysmażenia.
Przygotowanie włoskiej sałatki do steków:
- Pokrój drobno koper i plastry pomarańczy, a następnie umieść je w miseczce.
- W osobnym naczyniu przygotuj sos do sałatki: wymieszaj sok z połowy pomarańczy, pół szklanki oliwy, startą skórkę z połowy pomarańczy, miód, wodę, ocet, przyprawy i sezam. Bardzo dokładnie wymieszaj składniki na sos.
- Polej sosem pokrojony koper i pomarańcze.
- Posyp sałatkę kawa mieloną, jeśli chcesz.
Sałatkę serwuj tuż po przygotowaniu z ulubionym stekiem. Smacznego!
Powyższy przepis jest inspirowany recepturą Lavazza.