fbpx

Type and press Enter.

Robusta – niezbędny składnik tradycyjnego włoskiego espresso

Arabica czy Robusta, to bardzo częste pytanie, które zadają sobie konsumenci kawy. Podczas, gdy Arabica uznawana za królową wśród kaw przeżywa prawdziwe odrodzenie, nie każdy wie, że dobrej jakości Robusta to niezbędny składnik prawdziwego, włoskiego espresso.

Jeśli regularnie zaglądasz do wpisów na naszym blogu, wiesz już, że na smak i intensywność kawy wpływa wiele czynników, w tym lokalizacja plantacji skąd pochodzą ziarna kawy, stopień palenia ziaren czy stopień ich zmielenia.

Pisaliśmy już także o różnicach pomiędzy ziarnami Arabica i Robusta (więcej informacji TUTAJ).

Idealne włoskie espresso

Według ekspertów Lavazza mieszanka ziaren Arabica i dobrej jakości ziaren Robusta wydobywa całą gamę smaków. Połączenie kwasowości Arabica z intensywnością Robusta pozwala na uzyskanie idealnego balansu w filiżance. Taki efekt nie jest możliwy przy zastosowaniu tylko jednej odmiany ziaren.

Uzyskanie perfekcyjnej harmonii wymaga jednak doświadczenia i wiedzy na temat komponowania mieszanek. W Lavazza od lat priorytetem jest uzyskanie idealnej harmonii aromatu, esencji i smaku w ramach propozycji „tradycyjnego włoskiego espresso”.

Dlaczego Robusta jest ważna dla włoskiego espresso?

Jedną z najbardziej charakterystycznych cech włoskiego espresso jest crema. W idealnej wersji powinna być zwarta, gęsta, o orzechowym kolorze, z charakterystycznymi pęcherzykami. Taka crema to zasługa dodatku ziaren Robusta.

Warto wiedzieć, że crema zatrzymuje również lżejsze aromaty, co pozwala na doświadczanie złożoności aromatycznej danej mieszanki espresso. Dzięki cremie smak kawy jest trwały.

Arabica i Robusta – duet idealny

Jeżeli kawa to dla Ciebie przyjemny sposób na pobudzenie, zachęcamy do testowania mieszanek z dodatkiem ziaren Robusta. Kluczem do sukcesu jest jakość samego surowca oraz odpowiednia kompozycja, stosunek ilości poszczególnych odmian.

W tej kwestii warto zaufać profesjonalistom, jakimi bez wątpienia są eksperci Lavazza.

Lavazza Firma Espresso Gustoso jest mieszanką ziaren Arabica i Robusta pochodzących z Azji i Ameryki Południowej. Poczuj idealną harmonię między słodkim i gorzkim smakiem. To intensywne espresso z dodatkiem przyjemnych słodkich nut mlecznej czekolady i suszonych owoców. Więcej o kawie TUTAJ

Lavazza Firma Espresso Forte to intensywna mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren Arabica i Robusta pochodzących z trzech kontynentów: Ameryki Południowej, Azji i Afryki. Potrzebujesz szybkiego zastrzyku energii? To jest mieszanka stworzona dla Ciebie. Wysoki stopień intensywności, wyrazisty smak, bogaty aromat, pełna struktura espresso, mieszanka stworzona dla koneserów. Więcej o kawie TUTAJ

Lavazza Firma Lungo Corposo jest mieszanką wysokiej jakości ziaren Arabica i Robusta pochodzących z Azji i Ameryki Południowej. W jednej filiżance znajduje się wszystko, co najlepsze we włoskim espresso: gęstość, intensywność i esencję ze słodyczą miodu oraz orzechów. Więcej o kawie TUTAJ

Doskonałe espresso zawsze w Twoim biurze

Jako pasjonaci kawy przetestowaliśmy wiele różnych rozwiązań kawowych dostępnych na rynku. I… jeśli chodzi o prawdziwe, tradycyjne, włoskie espresso Lavazza nie ma sobie równych 😉

Zachęcamy przedsiębiorców do skorzystania z bezpłatnego 30-dniowego testu ekspresu i kaw Lavazza Firma. Dostarczymy urządzenie oraz wybrane mieszanki do Twojego biura beż żadnych opłat i zobowiązań. Więcej szczegółów znajdziesz TUTAJ.

Po okresie próbnym decydujesz czy rozwiązanie spełnia Twoje oczekiwania. System Lavazza Firma został stworzony dla biznesu. Doskonale sprawdza się nie tylko w biurach, ale również mniejszych lokalach gastronomicznych, gabinetach kosmetycznych i fryzjerskich, kancelariach i wielu innych miejscach, gdzie jakość kawy ma znaczenie.

Zajrzyj TUTAJ i zamów bezpłatny test, kontaktując się z opiekunem z Twojego regionu.