Przechowywanie kawy może wydawać się oczywiste i proste, ale w rzeczywistości wymaga trochę uwagi, aby zachować jej smak i aromat. Czy wiesz, że niewłaściwe przechowywanie kawy może prowadzić do szybkiego utraty jej świeżości i zmiany charakterystycznych cech smakowych?
Jak przechowywać kawę?
Prawidłowe przechowywanie kawy jest ważne dlatego, że odpowiednio przechowywana kawa zachowuje swój smak i aromat przez długie miesiące. Kawa jest bardzo wrażliwa na światło, wilgoć, ciepło oraz powietrze. Niezależnie czy mówimy tu o ziarnach, kawie mielonej czy nawet rozpuszczalnej. Z tego powodu ważne jest, aby przechowywać ją w odpowiedni sposób, który zapewni ochronę przed tymi czynnikami i pomoże utrzymać jej świeżość.
Przechowywanie kawy w lodówce – rozprawiamy się z mitem
Krążą różne opinie na temat przechowywania kawy w lodówce. Choć może się wydawać, że jest to dobre miejsce ze względu na niską temperaturę, w rzeczywistości nie jest to najlepsza opcja. Kawa bardzo łatwo wchłania zapachy, a lodówka jest ich pełna i mogą one wpłynąć na jej smak. Ponadto wilgotność w lodówce może przyczynić się do gromadzenia wilgoci i psucia się kawy. Ziarna potrafią kosztować nawet setki złotych za kilogram, więc lepiej znaleźć dla nich dogodniejsze miejsce w domowej kuchni.
W jakich pojemnikach przechowywać kawę?
Szklane lub przeźroczyste pojemniki nie są złym wyborem, ale muszą być przechowywane w całkowitej ciemności, na przykład w szafce. Światło może bardzo szybko popsuć jakość kawy, prowadząc do utraty jej jakości. Ceramiczne pojemniki są dobrym wyborem, ale muszą mieć szczelne pokrywki. Ceramiczne ścianki nie przepuszczają światła, co zapewnia dodatkową ochronę przed czynnikami zewnętrznymi.
Metalowe pojemniki też są dobrą opcją. Pojemniki wykonane z aluminium lub innego metalu są idealne do przechowywania kawy, ponieważ metal jest całkowicie nieprzepuszczalny dla światła. Ważne, aby pokrywka była szczelna i nie pozwalała na dostęp powietrza, które może utleniać kawę i wpływać na jej aromat.
Pojemniki plastikowe też są odpowiednie, ale muszą być wykonane z bezpiecznego dla żywności plastiku i miały szczelne zamknięcia. Plastik jednak może przepuszczać zapachy, co oznacza, że przechowywanie kawy obok silnie pachnących produktów może nie być dobrym pomysłem. Najlepszym rozwiązaniem są pojemniki próżniowe. Usuwają powietrze z wnętrza pojemnika, co zmniejsza ryzyko utleniania i pozwala na picie świeżej kawy przez długi czas. Są one jednak dość kosztowne i trzeba je „odpowietrzać” po każdym użyciu, a więc nawet kilka razy dziennie.
Bez względu na to, w którym pojemniku chcesz przechowywać kawę, upewnij się, że jest czysty i suchy przed wsypaniem do niej kawy. Dodatkowo przy każdym wsypaniu nowej kawy, warto wyczyścić pojemnik, aby nie pozostały w nim pozostałości starej kawy, które mogłyby mieszać się z zapachem (i jednocześnie finalnym smakiem) nowych ziaren.
Przechowywanie kawy mielonej, ziarnistej i w kapsułkach
Kawa ziarnista
Ziarna kawy są zdecydowanie bardziej odporne na utratę świeżości niż kawa mielona, ale i tak wymagają odpowiedniego przechowywania. Dobrze jest przechowywać ją w hermetycznym, nieprzezroczystym pojemniku umieszczonym w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła i źródeł ciepła. Ziarna najlepiej jest mielić bezpośrednio przed zaparzeniem, aby miały najlepszy możliwy smak.
Kawa mielona
Mielona kawa traci swoje właściwości znacznie szybciej niż ziarnista, ponieważ ma większą powierzchnię narażoną na kontakt z powietrzem, światłem i wilgocią. Dlatego kawę mieloną również najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Po każdym użyciu dokładnie zamknij pojemnik, aby zminimalizować kontakt kawy z powietrzem. Podobnie jak w przypadku kawy ziarnistej, najlepsze miejsce to chłodne, ciemne i suche.
Kawa w kapsułkach
Kawa w kapsułkach zachowuje świeżość lepiej niż inne formy kawy, dzięki kilku kluczowym cechom jej pakowania i przechowywania. Każda kapsułka jest hermetycznie zamknięta, co izoluje kawę od zewnętrznych czynników, które mogą negatywnie wpłynąć na jej jakość. Takie hermetyczne zamknięcie chroni kawę przed światłem i tlenem, które są głównymi przyczynami wietrzenia klasycznych ziaren. Ponadto każda kapsułka zawiera dokładnie odmierzoną porcję kawy, co minimalizuje ryzyko marnowania kawy i otwierania większej ilości, niż jest to potrzebne w danej chwili. Dzięki temu reszta kawy pozostaje zamknięta i świeża do momentu użycia. To szczególnie ważne, gdyż kawa bardzo szybko traci swoje właściwości po pierwszym kontakcie z powietrzem.