Kawa świąteczna pachnie… piernikiem! Poznaj przepis na niezwykle aromatyczne warianty kawy czarnej i latte ze słodkim, rozgrzewającym syropem piernikowym. Każdy jej łyk przeniesie Cię w błogi, przyjemny stan!
Składniki do przygotowania Syropu Piernikowego:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki do przygotowania Kawy Piernikowej:
- 30 ml espresso Lavazza (opcjonalnie podwójna porcja espresso)
- ok. 100 ml mleka (opcjonalnie – tylko w wersji Latte)
- 2 łyżeczki syropu piernikowego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- bita śmietana (opcjonalnie – dodaj jeśli lubisz słodką kawę)
Przygotowanie Syropu Piernikowego:
- Wszystkie składniki z wyjątkiem ekstraktu z wanilii umieść w garnku i doprowadzi do wrzenia, dokładnie mieszając składniki.
- Gotuj przez 10-15 min. na małym ogniu, aż do zgęstnienia syropu, cały czas mieszając.
- Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i odstaw syrop z ognia. Pozostaw do ostygnięcia
- Kiedy syrop wystygnie, przelej do butelki lub słoika. Gotowe! Możesz przechowywać syrop w lodówce nawet do 14 dni.
Przygotowanie Kawy Piernikowej Czarnej:
- Przygotuj filiżankę i zaparz espresso w osobnym naczyniu.
- Na dnie filiżanki umieść 2 łyżeczki syropu piernikowego.
- Wlej gorące, aromatyczne espresso.
- Opcjonalnie udekoruj kawę bitą śmietaną i na koniec posyp szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowe!
Przygotowanie Kawy Piernikowej Latte:
- Przygotuj szklankę lub kubek i zaparz espresso w osobnym naczyniu.
- Na dnie kubka umieść 2 łyżeczki syropu piernikowego.
- Spień mleko i dodaj je do kubka.
- Wlej gorące, aromatyczne espresso – delikatnie po ściance kubka.
- Opcjonalnie udekoruj kawę bitą śmietaną i na koniec posyp szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowe!
Ciekawe, którą wersję wybierzesz! 😉 Życzymy Ci aromatycznych eksperymentów z kawą piernikową!