fbpx

Type and press Enter.

Kawa świąteczna – przepis

Kawa świąteczna pachnie… piernikiem! Poznaj przepis na niezwykle aromatyczne warianty kawy czarnej i latte ze słodkim, rozgrzewającym syropem piernikowym. Każdy jej łyk przeniesie Cię w błogi, przyjemny stan!

Składniki do przygotowania Syropu Piernikowego:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki do przygotowania Kawy Piernikowej:

  • 30 ml espresso Lavazza (opcjonalnie podwójna porcja espresso)
  • ok. 100 ml mleka (opcjonalnie – tylko w wersji Latte)
  • 2 łyżeczki syropu piernikowego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • bita śmietana (opcjonalnie – dodaj jeśli lubisz słodką kawę)

Przygotowanie Syropu Piernikowego:

  1. Wszystkie składniki z wyjątkiem ekstraktu z wanilii umieść w garnku i doprowadzi do wrzenia, dokładnie mieszając składniki.
  2. Gotuj przez 10-15 min. na małym ogniu, aż do zgęstnienia syropu, cały czas mieszając.
  3. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i odstaw syrop z ognia. Pozostaw do ostygnięcia
  4. Kiedy syrop wystygnie, przelej do butelki lub słoika. Gotowe! Możesz przechowywać syrop w lodówce nawet do 14 dni.

Przygotowanie Kawy Piernikowej Czarnej:

  1. Przygotuj filiżankę i zaparz espresso w osobnym naczyniu.
  2. Na dnie filiżanki umieść 2 łyżeczki syropu piernikowego.
  3. Wlej gorące, aromatyczne espresso.
  4. Opcjonalnie udekoruj kawę bitą śmietaną i na koniec posyp szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowe!

Przygotowanie Kawy Piernikowej Latte:

  1. Przygotuj szklankę lub kubek i zaparz espresso w osobnym naczyniu.
  2. Na dnie kubka umieść 2 łyżeczki syropu piernikowego.
  3. Spień mleko i dodaj je do kubka.
  4. Wlej gorące, aromatyczne espresso – delikatnie po ściance kubka.
  5. Opcjonalnie udekoruj kawę bitą śmietaną i na koniec posyp szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowe!

Ciekawe, którą wersję wybierzesz! 😉 Życzymy Ci aromatycznych eksperymentów z kawą piernikową!