Poziom kwasowości kawy to ważne kryterium oceny tego napoju przez kawoszy. Jednak nie każdy wie, że kwasowość to nie to samo, co kwaśność… W czym tkwi różnica? I co wpływa na ostateczny smak kawy? Wszystko wyjaśniamy w dzisiejszym wpisie!
Kiedy mówimy o „kwaśnej” kawie zazwyczaj mamy na myśli niepożądany, cierpki smak. Takie nieprzyjemne uczucie może wynikać z przyrządzenia kawy na bazie niskiej jakości lub nieświeżych ziaren albo nieprawidłowego sposobu parzenia. O tym, jak unikać tych błędów przeczytasz dalej. Tymczasem dokładniej sprawdźmy, czym jest kwasowość kawy.
Kwasowość nadaje kawie świeżego smaku
Koneserzy kawy, którzy doskonale opanowali sztukę degustacji oraz są bardzo wyczuleni na delikatne nuty występujące w poszczególnych mieszankach, przywiązują dużą wagę do odpowiedniego balansu smaków. Czy wiesz, że smak kwaśny doskonale podbija smak słodki? Dzięki charakterystycznej dla danej mieszanki ziaren kompozycji, kwasowość „wyciąga” np. słodkie nuty soczystych owoców czy kwiatów.
Arabica czy Robusta?
Na poziom kwasowości kawy ma wpływ wiele czynników, m.in.: lokalizacja plantacji (wysokość nad poziomem morza), stan gleby, na której rosną krzewy kawowe, klimat, jaki panuje w miejscu upraw, metody zbioru ziaren, stopień ich wypalenia i obróbki.
Dodatkowym czynnikiem jest sam gatunek ziaren. Większym poziomem kwasowości, ale też słodyczy charakteryzują się ziarna Arabica. W przeciwieństwie do nich, ziarna Robusta powodują, że kawa ma wyższy poziom goryczy, jest „cięższa”, bardziej kremowa.
Sposoby, dzięki którym osiągniesz odpowiedni poziom kwasowości w kawie
Mamy nadzieję, że rozumiesz już różnice pomiędzy kawą „kwaśną”, a kawą, której atutem jest odpowiedni poziom kwasowości, dzięki któremu możesz cieszyć się jej doskonałym, zbalansowanym smakiem. Oto kilka ważnych aspektów, które warto mieć pod kontrolą, jeśli zależy Ci na idealnej kawie:
- Jakość kawy – wybieraj tylko mieszanki od sprawdzonych producentów lub z zaufanych palarni.
- Świeże ziarna – staraj się kupować ziarna w takich opakowaniach, które jesteś w stanie skonsumować w ciągu kilkunastu dni. Najlepiej mielić ziarna tuż przed parzeniem kawy.
- Odpowiedni stopień zmielenia ziaren – dopasuj stopień zmielenia ziaren do sposobu parzenia i rodzaju kawy. Jeżeli ziarna będą zmielone zbyt grubo, jest duże prawdopodobieństwo, że kawa będzie zbyt kwaśna.
- Odpowiednia ilość kawy w stosunku do ilości wody – np. jeżeli przygotowujesz espresso zastosuj wzorcową proporcję 7-8 g zmielonych ziaren kawy na ok. 100 ml wody. Następnie możesz dostosować te proporcję do swoich preferencji.
Nie masz czasu na eksperymenty? Wypróbuj rozwiązanie dla zabieganych.
Rytuały związane z przygotowywaniem kawy są bardzo przyjemne i zdecydowanie pozwalają odkrywać bogaty świat kawowych smaków i aromatów. Jednak, jak zapewnić sobie doskonały efekt w miejscu pracy podczas codziennych obowiązków? Tu z pomocą przychodzi rozwiązanie Lavazza Firma.
Nowoczesne ekspresy Lavazza zapewniają idealny efekt kawy, jak z kawiarni za każdym razem (wystarczy nacisnąć jeden przycisk). Natomiast aromatyczne mieszanki ze starannie wyselekcjonowanych ziaren pozwalają Ci odkrywać różnorodny świat kawy bez obawy przed utratą świeżości, smaku i aromatu!
Skorzystaj z 30-dniowego testu bez opłat: DARMOWY TEST PRZEZ 30 DNI >>>
Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące systemu Lavazza Firma, skontaktuj się z nami: KLIKNIJ TUTAJ