Wydajność, wydolność, długowieczność, wsparcie w odchudzaniu oraz przy intensywnych treningach. Dowiedz się więcej o kawie z naukowego punktu widzenia.
Naukowcy od lat badają wpływ różnych czynników na zdrowie człowieka. Wiemy, że dieta, aktywność fizyczna, odpowiednia dawka snu oraz umiejętność radzenia sobie ze stresem to kluczowe elementy, które pozytywnie wpływają na dobre samopoczucie oraz prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
W jednym z badań przeprowadzonych przez członka National Geographic Society, podróżnik i odkrywca Dan Buettner sprawdzał, dlaczego ludzie mieszkający w tzw. „niebieskich strefach” żyją dłużej i cieszą się lepszym zdrowiem niż reszta świata. Na liście „niebieskich stref” znalazła się m.in. mała grecka, wyspa Ikaria. Z obserwacji wyniknęło, że średnia długość życia mieszkańców tego miejsca jest wyższa nawet o 10 lat w porównaniu do średniej życia Amerykanów. Osoby te dużo rzadziej zapadają na choroby nowotworowe, demencję, depresję czy choroby serca. Okazało się, że dobry stan zdrowia zapewnia dieta uboga w nabiał, mięso czy cukier, a bogata w produkty zawierające przeciwutleniacze. Co więcej, Ikarczycy dbają o drzemki w ciągu dnia, są mniej narażeni na stres i bardziej zrelaksowani. Buettner odkrył też, ważną rolę kawy w ich codziennym życiu. Pijają oni kawę po grecku – bogatą w fenole, o umiarkowanej zawartości kofeiny, gotowaną na bazie drobno zmielonych ziaren w odpowiedniej temperaturze. Na podstawie obserwacji ludności zamieszkującej Ikarię, im ktoś wypija więcej kawy dziennie tym lepiej pracuje jego układ naczyniowy.
Kofeina vs. CGA
Zazwyczaj kawa kojarzy nam się z kofeiną. W zależności od tolerancji Twojego organizmu na tę substancję po wypiciu zbyt dużej ilości kaw możesz odczuwać roztrzęsienie, drżą Ci dłonie, odczuwasz niepokój lub zbyt duże pobudzenie. Ciekawostką jest fakt, iż jeśli do codziennego życia wprowadzisz kawę o wysokiej zawartości fenoli, negatywne działanie kofeiny zostanie skutecznie złagodzone.
Kwas chlorogenowy (CGA) jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy polifenoli. CGA występuje w wielu roślinach. Wyższe stężenie tego kwasu w kawie spowalnia puls i pozwala na korzystne wykorzystanie fenoli. Co więcej CGA łagodzi także stany zapalne w organizmie, które nieleczone prowadzą do zaburzeń w prawidłowym działaniu wielu narządów, a nawet poważnych chorób np.: cukrzycy, demencji, chorób autoimmunologicznych, nowotworów.
Dlaczego warto pić kawę?
Badania przeprowadzane na całym świecie dowiodły wielu różnorodnych korzyści z regularnego spożywania odpowiednio przygotowanej kawy na bazie ziaren najlepszej jakości (to ważne, aby podkreślić, że pozytywne skutki z picia kawy są zależne od samego surowca oraz sposobu jego przetworzenia). Poniżej znajdziesz kilka z nich:
Pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne
Już sam moment delektowania się ulubioną kawę jest niezwykle przyjemny. Jednak pozytywny wpływ kawy na nastrój ma o wiele szerszy kontekst. Badania przeprowadzone przez Harvard School of Public Health w 2013 roku udowodniły, że kobiety pijące cztery filiżanki kawy dziennie są o 20% mniej skłonne do zapadania na depresję niż te, które piły mniej kawy lub nie piły jej wcale (zbadano też wpływ herbaty, kawy bezkofeinowej i innych napojów – w tych przypadkach nie dowiedziono żadnej zależności w związku z ryzykiem zachorowania na tę chorobę). To tylko jedno z wielu badań potwierdzających działanie kawy na ogólny stan zdrowia psychicznego.
Poprawa wydajności fizycznej
Kawa zyskuje coraz większą popularność wśród sportowców. Okazuje się, że skutecznie zwiększa siłę podczas ćwiczeń na siłowni oraz szybkość, poprawia refleks, redukuje poczucie zmęczenia podczas intensywnego wysiłku, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, przyspiesza powrót do formy. Zasługą korzystnego wpływu kawy bogatej w fenole na organizm jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy. Energia produkowana w mięśniach podczas wysiłku powoduje wytwarzanie rodników ponadtlenkowych. A to z kolei przyczynia się do większego ryzyka urazów, kontuzji, zmęczenia. Dzięki przeciwutleniaczom negatywny wpływ rodników jest redukowany.
Poprawa wydajności umysłowej
Pobudzający efekt spożycia kawy znamy wszyscy. To doskonały sposób na obudzenie się o poranku. W pracy pomaga w koncentracji i skraca czas reakcji. Kofeina zawarta w kawie zwiększa produkcję adrenaliny. To właśnie ten czynnik wpływa dwojako na każdego z nas. Od przypływu energii i większej uważności na bodźce zewnętrzne, do nerwowości i niepokoju. Ważne jest, aby znać swój poziom tolerancji kofeiny i spożywać kawy bogate w fenole, które łagodzą te objawy.
Lepszy stan zdrowia
Tu kolejny raz warto podkreślić rolę fenolów. Bogata w przeciwutleniacze i związki o działaniu przeciwzapalnym kawa sprzyja zachowaniu prawidłowego działania serca i całego układu krążenia. W badaniach potwierdzono, że kawa bogata w fenole usprawnia przepływ tlenu we krwi w przeciwieństwie do niezdrowych produktów spożywczych, które w dłuższej perspektywie powodują stany zapalne i dalej poważne dysfunkcje czy choroby.
Wsparcie w walce z nadwagą
Kawa to sprawdzony sojusznik wszystkich, którzy chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Głównie dlatego, że skutecznie przyspiesza metabolizm, redukuje poczucie głodu, obniża poziom cukru we krwi oraz zmniejsza przyswajanie tłuszczów. A do tego doskonale smakuje i poprawia nastrój! Nawet jeśli nie ćwiczysz, a włączysz kawę do codziennej diety i tak spalasz więcej kalorii. Jednak łącząc dietę, kawę i aktywność fizyczną możesz się spodziewać doskonałych rezultatów w optymalnie krótkim czasie. Zaleca się wypicie filiżanki kawy godzinę przez planowanym treningiem. Oprócz solidnej dawki energii, organizm zacznie spalać najpierw tłuszcz, a nie cukry, co przyspieszy utratę wagi.
Korzyści płynących z picia kawy jest znacznie więcej! Jeśli interesuje Cię ten temat, możesz go zgłębić sięgając po książkę „Kawa dla zdrowia. Energia, smak i sposób na długowieczność” autor: Bob Arnot. A jeśli szukasz kawy z najwyższej półki, z przyjemnością pomożemy Ci w wyborze najbardziej odpowiedniego rozwiązania Lavazza dla Twojej firmy.