Przygotuj doskonałe latte w kilka chwil i ciesz się smakiem ulubionej kawy z mlekiem, jak z kawiarni!
Składniki (1 porcja):
- 40 ml espresso Lavazza
- 150 ml mleka 3,2%
- opcjonalnie 1 łyżeczka startej czekolady
- opcjonalnie 10 g
Przygotowanie:
- Przygotuj wysoką szklankę. Na dno, jeśli chcesz, wlej ulubiony syrop smakowy.
- W małym garnku podgrzej mleko do temperatury ok. 60 stopni. Następnie spień je lekko za pomocą spieniacza lub miksera (do spienienia mleka możesz też wykorzystać dowolny pojemnik lub słoik, wystarczy wlać mleko, dokładnie zamknąć i mieszać energicznie przez kilka chwil).
- Delikatnie przelej mleko do szklanki, uważając by nie wymieszało się z syropem.
- Do zaparzonej wcześniej kawy dodaj cukier (opcjonalnie) i przelej ją do szklanki po ściance. Najlepiej użyć do tego naczynia z dziubkiem (np. dzbanuszka do mleka). Powinny powstać 3-4 warstwy: na samym dole syrop, wyżej mleko, potem kawa i na samej górze pianka z mleka.
Na koniec możesz posypać kawę startą czekoladą i idealne latte gotowe. Smacznego!