fbpx

Type and press Enter.

Likier kawowy – przepis

Słodka, aromatyczna, rozgrzewająca – idealna na spotkania z bliskimi w chłodne, zimowe wieczory! Poznaj przepis na pyszną kawówkę, którą przygotujesz na bazie syropu kawowego.

Składniki do przygotowania Syropu Kawowego:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego

Składniki do przygotowania Likieru Kawowego:

  • 1 szklanka spirytusu
  • 100 ml espresso Lavazza
  • 25 g kawy mielonej Lavazza
  • 150 ml wody
  • 2 laski wanilii

Przygotowanie Syropu Kawowego:

  1. W małym rondelku umieść cukier, zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
  2. Gotuj przez ok. 9 minut. na małym ogniu, aż do zgęstnienia syropu, cały czas mieszając.
  3. Odstaw syrop z ognia. Pozostaw do ostygnięcia
  4. Kiedy syrop wystygnie, przelej do butelki lub słoika. Gotowe! Przechowuj syrop w lodówce

Przygotowanie Likieru Kawowego:

  1. Do szklanego naczynia wlej spirytus, dodaj kawę mieloną oraz laski wanilii. Odstaw na ok. 7 dni aż alkohol nasiąknie dodatkami.
  2. Przefiltruj alkohol przez gazę, aby uzyskać klarowny płyn.
  3. Zaparz 100 ml espresso. I dodaj je do alkoholu razem z dodatkową porcją wody (150 ml).
  4. Dodaj 250 ml syropu kawowego. Wymieszaj składniki.
  5. Tak przygotowany likier pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Gotowe!

Przygotowanie domowego likieru kawowego jest bardzo proste! Wystarczy odrobina cierpliwości. Smacznego!

*Przepis oraz zdjęcie pochodzi z bazy receptur opracowanych przez Lavazza.