Słodka, aromatyczna, rozgrzewająca – idealna na spotkania z bliskimi w chłodne, zimowe wieczory! Poznaj przepis na pyszną kawówkę, którą przygotujesz na bazie syropu kawowego.
Składniki do przygotowania Syropu Kawowego:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru trzcinowego
Składniki do przygotowania Likieru Kawowego:
- 1 szklanka spirytusu
- 100 ml espresso Lavazza
- 25 g kawy mielonej Lavazza
- 150 ml wody
- 2 laski wanilii
Przygotowanie Syropu Kawowego:
- W małym rondelku umieść cukier, zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj przez ok. 9 minut. na małym ogniu, aż do zgęstnienia syropu, cały czas mieszając.
- Odstaw syrop z ognia. Pozostaw do ostygnięcia
- Kiedy syrop wystygnie, przelej do butelki lub słoika. Gotowe! Przechowuj syrop w lodówce
Przygotowanie Likieru Kawowego:
- Do szklanego naczynia wlej spirytus, dodaj kawę mieloną oraz laski wanilii. Odstaw na ok. 7 dni aż alkohol nasiąknie dodatkami.
- Przefiltruj alkohol przez gazę, aby uzyskać klarowny płyn.
- Zaparz 100 ml espresso. I dodaj je do alkoholu razem z dodatkową porcją wody (150 ml).
- Dodaj 250 ml syropu kawowego. Wymieszaj składniki.
- Tak przygotowany likier pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Gotowe!
Przygotowanie domowego likieru kawowego jest bardzo proste! Wystarczy odrobina cierpliwości. Smacznego!
*Przepis oraz zdjęcie pochodzi z bazy receptur opracowanych przez Lavazza.