Kawa, wanilia, czekolada – trzy afrodyzjaki w jednym przepisie! Idealna propozycja do zaserwowania bliskiej osobie z okazji walentynek. Spróbuj!
Składniki: na 1 porcję:
- 1 porcja espresso (ok. 30 ml)
- 1 laska wanilii
- 150 ml mleka
- 1-2 kostki gorzkiej czekolady
- cukier – opcjonalnie i w ilości jaką preferujesz
Przygotowanie Syropu Kawowego:
- W małym rondelku umieść ok. 120 ml mleka.
- Laskę wanilii przekrój wzdłuż i zeskrob środek małym nożykiem. Dodaj go razem z laską do mleka.
- Zagotuj mleko z wanilią. Po czym usuń laskę.
- Przygotuj espresso. Dodaj do kawy cukier (jeśli lubisz).
- Espresso przelej do szklanki lub filiżanki. Dodaj mleko z wanilią.
- Pozostałą część mleka spień spieniaczem na puszystą piankę.
- Delikatnie umieść piankę na wierzchu kawy z mlekiem waniliowym.
- Posyp kawę startą gorzką czekoladą. Gotowe!
Latte waniliowe to bardzo prosta w przygotowaniu kompozycja, która może być doskonałym zamiennikiem deseru po walentynkowej kolacji. Smacznego!