Kawa z białą czekoladą to słodkie, smaczne połączenie idealne jako deser. W dzisiejszym wpisie poznasz nasz ulubiony przepis.
Spróbuj naszej receptury, ale nie wahaj się eksperymentować z ulubionymi dodatkami. Kawa z białą czekoladą będzie strzałem w 10 dla miłośników kaw mlecznych i słodkich. Możesz wzbogacić przepis o ulubione przyprawy, takie jak cynamon czy kardamon. Lub spróbować innych wariantów mleka, np. owsianego. Do dzieła!
Przepis na Kawę z białą czekoladą
Poznaj przepis na pyszną, kremową kawę z białą czekoladą!
Składniki: na 1 porcję:
- 150-200 ml mleka
- 20 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki startej białej czekolady
- 1 porcja espresso
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- bita śmietana
- wiórki kokosowe i kakao do posypania
- 1 łyżeczka cukru opcjonalnie
Przygotowanie:
- W małym rondelku podgrzej mleko, śmietankę i dodaj białą czekoladę. Mieszaj składniki aż czekolada się rozpuści.
- Przelej mleko z rozpuszczoną czekoladą do szklanki i dodaj espresso (jeśli używasz cukru, rozpuść go wcześniej w espresso) oraz ekstrakt z wanilii.
- Udekoruj kawę bitą śmietaną.
- Posyp kawę wiórkami kokosowymi i kakao.
Gotowe! Słodka kawa z białą czekoladą gotowa. Smacznego 🙂