Filiżanka odgrywa ważną rolę w analizie sensorycznej espresso.
Maksymalna pojemność filiżanki do espresso waha się od 40 do 50 ml, natomiast optymalny kształt to ścięty stożek. Zapewnia to lepszą stabilność cremy, która więzi aromaty znajdujące się pod spodem, zwiększając ich koncentrację i wypuszczając je w powietrze, gdy tylko crema zostanie „rozbita”.
Filiżanka musi być ciepła, aby uniknąć gwałtownego spadku temperatury napoju. Kawa wydostająca się z ekspresu ma temperaturę około 80°C. Espresso należy próbować, gdy temperatura osiąga szczyt w około 60–65°C, co następuje w ciągu około 90 sekund.
Z upływem czasu napój zaczyna się ochładzać, a dodatkowo rozpad cremy uwalnia cząsteczki aromatyczne, powodując utratę złożoności aromatycznej.
Nie należy zapominać o materiale i kolorze dobrej filiżanki: porcelana jest z pewnością bardziej „szlachetna”, twardsza i odporniejsza niż ceramika. Nie jest chłonna i dłużej utrzymuje ciepło. Biały kolor filiżanki pozwoli testerom lepiej ocenić drobne różnice w kolorze cremy.