Type and press Enter.

Czym się różni Arabica od Robusty?

Jaka jest różnica pomiędzy ziarnami Arabica i Robusta? Jak pochodzenie ziaren wpływa na smak i aromat kawy? Co warto wiedzieć, aby znaleźć dla siebie kawę idealną? Przeczytaj krótkie wprowadzenie na temat Arabica i Robusta.

Arabica

Coffea Arabica to oryginalny gatunek, uprawiany od kilku stuleci, który wraz z licznymi odmianami (np. Bourbon, Catuai, Caturra, Catimorra, Mundonovo), stanowi około trzech czwartych światowej produkcji.

Pochodzi z Etiopii, ma ziarna w kolorze zielono-niebieskim oraz płaski wydłużony kształt. Rośnie na glebach bogatych w minerały, w tym pochodzenia wulkanicznego, położonych na wysokości od 600 do ponad 2000 m, gdzie występuje klimat umiarkowany. Jest uprawiana głównie w Ameryce Południowej Środkowej, ale również niektóre kraje afrykańskie azjatyckie produkują Arabica wysokiej jakości. Oprócz kraju pochodzenia, kawy różnią się odmianami, dlatego obecnie na rynku dostępny jest szeroki wybór kaw Arabica o wielu zróżnicowanych smakach. Zasadniczo raz palone kawy Arabica są słodkie, wytrawne, aromatyczne, lekko kwasowe. W kawie zielonej średnia zawartość kofeiny wynosi około 1,4%.

Oferta Lavazza obejmuje szeroką gamę mieszanek 100% Arabica.

Myte kawy Arabica, nazywane „łagodnymi”, produkuje się we wszystkich krajach Ameryki Środkowej oraz w północnej części Ameryki Południowej (Kolumbia, Peru, Ekwador), w Afryce (Kamerun, Etiopia, Kenia, Tanzania) i Azji (Indie).

Naturalne kawy Arabica produkuje się przede wszystkim w Brazylii, na Kubie, na Haiti, w Etiopii oraz Indiach.

Robusta

Odmiana Robusta pierwotnie pochodzi z dorzecza Kongo, uprawiana jest głównie w Afryce, Azji, Indonezji i północnej Brazylii, zarówno na poziomie morza, jak i na wysokości 600 metrów. Roślina wydaje więcej nasion niż Arabica, cechuje się wyższą odpornością w gorących i wilgotnych warunkach klimatycznych, których wartości szczytowe przekraczają 30°C. Ziarna Robusty mają okrągły kształt, szaro-zielony kolor, a ich średnia zawartość kofeiny wynosi 2,7%. Cechy charakterystyczne po paleniu to: wytrawność, mocne smaki, np. przypraw lub kakao oraz trwały posmak. Lavazza kupuje najlepsze na rynku odmiany kawy Robusta.

Robusta jest produkowana w Afryce (Kamerun, Wybrzeże Kości Słoniowej, Republika Środkowoafrykańska, Togo, Uganda, Demokratyczna Republika Konga), Brazylii, Indonezji i Wietnamie. Tylko wyspa Jawa i Indie produkują znaczne ilości mytej kawy Robusta.