Type and press Enter.

Kawa w kapsułkach – to warto wiedzieć!

W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszą się ekspresy kapsułkowe. Choć to wygodne rozwiązanie, nie wszyscy są do niego przekonani, podważając jakość przyrządzonej w ten sposób kawy.

Wielu pasjonatów tradycyjnych metod parzenia kawy z pewnością powie, że PRAWDZIWA kawa to na pewno nie ta z kapsuły. Musi być ziarnista, zmielona tuż przed zaparzeniem i kropka. Przyznajemy, że mają trochę racji, ale nie do końca..

Tak, jak w przypadku wszystkich produktów dostępnych na rynku są towary wysokiej jakości i te, które z jakością nie mają nic wspólnego. Problem nie leży po stronie samego produktu. Każdy ma prawo wybierać to, co chce.  Jeśli nie masz chęci na testowanie nowości, po prostu zostajesz przy sprawdzonym rozwiązaniu. Jednak często okazuje się, że dzięki innowacjom, mamy możliwość możliwość poznawania i doświadczania rzeczy, które mogłyby wprowadzić nową jakość do naszego codziennego życia.

Cała prawda o kapsułach

Kawa mielona, proszek o smaku i aromacie kawy, dodatek mleka w proszku lub zabielacza do kaw mlecznych i inne niezidentyfikowane substancje – to możesz znaleźć w kapsułach z kawą w ofercie producentów oferujących rozwiązania kapsułowe. Tylko skąd wiadomo, co jest w środku, jeśli kapsuły są próżniowo zamykane i nie ma możliwości sprawdzenia zawartości, bez ich uszkodzenia? Nie wiadomo. Jeśli korzystasz z ekspresów kapsułowych dowolnego producenta, dla własnego dobra poświęć jedną i zobacz, co zawiera. Możesz się zdziwić, na co wydajesz pieniądze.

Gwarancja 100% jakości

Pamiętaj, że niezależnie od sposobu przyrządzania kawy, zawsze najważniejsza jest jakość ziaren. Lavazza od wielu lat dokłada wszelkich starań, aby ziarna były pozyskiwane z najlepszych plantacji na świecie. Staranna uprawa, dokładna selekcja oraz ich obróbka to podstawa to stworzenia unikalnych, wysokiej jakości mieszanek.

Kawa w kapsułach Lavazza Firma jest kawą świeżo mieloną. Na 100%. Różne kapsuły zawierają różne kawy. Od 100% kawy Arabica, także klasy Origin. Poprzez mieszanki ziaren Arabica lub Arabica i Robusta. Każda kapsuła to kawa z najlepszych plantacji na świecie. Po wypaleniu i zmieleniu ziaren w fabryce we Włoszech OD RAZU przesypuje się je do próżniowo zamykanych kapsuł. 

Zmielone ziarna uwalniają swój smak i aromat dopiero w momencie ekstrakcji kawy w ekspresie. Do tego czasu Twoja kawa pozostaje świeża. Kawa przygotowywana w ekspresach z młynkiem jest najlepsza zaraz po otwarciu opakowania z ziarnami. Każda następna jest już tylko świeżo mielona, bo z biegiem czasu ulega utlenieniu, czyli traci swoje właściwości obojętnie, jak dobra i droga by nie była. Po kilku dniach zaczynasz pić świeżo mieloną kawę z nieświeżych ziaren. Czy to nie absurd?

Tylko fabrycznie pojedynczo porcjowana kawa zapewnia prawdziwą świeżość. Otrzymujesz esencję tradycyjnego włoskiego espresso za każdym razem. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu najnowocześniejszej technologii.

zalety rozwiązania lavazza firma

Poznaj 3 etapy parzenia kawy z kapsułki

Ekspresy kapsułkowe są wyposażone w specjalne kieszenie na kapsułki z kawą. Zazwyczaj poszczególni producenci oferują unikalne ekspresy, pasujące tylko do produkowanych przez nich kapsułek. Zanim więc zakupisz ekspres, zastanów się czy kawa danej firmy jest dobrej jakości i czy spełni Twoje oczekiwania.

W jednej kapsułce Lavazza znajduje się zazwyczaj 6,5-8 gramów świeżo mielonej kawy, czyli tyle, ile przy standardowym załadunku kawy w ekspresach, które możecie spotkać w najlepszych restauracjach. Dokładnie taki był zamysł wprowadzenia mniejszych ekspresów przez Lavazza – aby każdy mógł delektować się kawą, jak z najlepszej kawiarni.

Wracając do samych kapsułek, po zmieleniu kawy we włoskiej palarnii, kawa zostaje od razu przesypana do kapsułki, a opakowanie szczelnie zamykane i otwierane dopiero w momencie ekstrakcji, czyli przepływania przez niego wody pod ciśnieniem.

Oto 3 etapy parzenia kawy w ekspresach Lavazza:

Etap I: Pre-infuzja – gorąca woda zalewa kawę w kapsułce. Dzięki temu drobiny kawy pęcznieją i uwalniają dwutlenek węgla.
Etap II: Infuzja – ciśnienie osiąga 91 Pa.
Etap III: Ekstrakcja – pod wpływem ciśnienia napój zostaje przefiltrowany do filiżanki.

Jak widzisz mechanizm działania ekspresów kapsułkowych wygląda całkiem obiecująco. W prosty i szybki sposób można przyrządzić zawsze tak samo doskonałą kawę. To idealne rozwiązanie dla osób ceniących sobie wygodę, czas i świeżość produktu.